Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Çocuğum kitap okumayı sevmiyor, çocuğuma kitap okumayı nasıl sevdirebilirim diyorsanız bu makalede edineceğiniz bilgiler size fikir verebilir. Bilgi çağında yaşıyoruz. Teknoloji hiç olmadığı kadar hayatımızın içinde. Peki kitaplar… Onlar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. İlginçtir ki bilgiye ulaşma imkanımız arttıkça kitapların sayfalarına uzaklığımız da artıyor. Artık hazır bilgiler istiyoruz. Üzerinde çok düşünmeden hemen kabul ya da reddedeceğimiz mama haline getirilmiş bilgiler… Bu durum çocuklarımız için de geçerli. Çocuklar da artık bir kitabı okumaktansa filmini izlemeyi tercih ediyor. Ya da filmin oyununu oynamayı birinci hedefi haline getiriyor.  Oyun, film, uygulamalar… Dediğim gibi kitaplar bu sıralamanın içinde yok maalesef…

O zaman hem kendimizin hem de çocuklarımızın dünyasına kitapları ve bu anlamda okuma sevgisini nasıl geri getirebiliriz? Ya da çocuklarımızda okuma tutkusunu nasıl tutuşturabiliriz? Bu konuda yapılacakları şu şekilde sıralamak mümkün.

Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Çocuğunuzu Kitap ile Tanıştırın

1- Kitapların rengarenk dünyasıyla çocuğunuzu tanıştırmanız gerekir. Bunun için hiç kitap okumanın öneminden bahsetmeden bile kitapların olduğu mekanlara çocuğunuzla ziyaretler gerçekleştirebiliriz. Bu onların kitaba dokunmasını sağlar. Yerine göre yüzlerce, binlerce hatta on binlerce kitap, hangi yaşta olursa olsun mutlaka onların ilgisini çeker. Sadece kitaba dokunması için çocuğunuzu biraz yönlendirmek gerekebilir. Bunu da eğer bir kitapçıya uğramışsak orada çalışan görevliden yardım isteyerek de yapabiliriz. Burada en önemli şey çocuğun kitaplarla baş başa kalabileceği bir mekâna/ ortama ziyarettir. Bunu ilk tanışma gibi de görebilirsiniz. Bu konuda dediğim gibi çocuğunuzun yaşı önemli değil siz de çok geç kalmış değilsinizdir. Hiç kitap almadan bile çıksanız bu tür mekanlara uğramak kitapla olan mesafeyi kısaltır.

Çocuğunuzun İlgi Alanını Bulun

2- Çocuğunuzun ilgi alanını yakalayın. Bazen en büyük yanlışlığımız okul kitaplarını ya da klasikler bile olsa onların ilgi dünyalarına girmeyen eserleri, çocuklara mutlaka okutmaya çalışmamızdır. Bu kitap sevgisi adına büyük bir hatadır. Bu durumu, istenmeyen bir yemeği hem de aç olmayan bir çocuğa zorla yedirmek gibi   döşenebilirsiniz. Onun için çocuğumuzun mutlaka ilgili olduğu alanı keşfedip o tür kitaplara ulaşmasını sağlamalısınız. Bu bazen en sevdiği çizgi film karakteri ile ya da izlediği film türleri ilgili olabilir.  Bazı gençler fantastik kurguları tercih ederken bazıları psikolojik ya da macera tarzını sevebilir. Bırakın kendini bulduğu yerden keşfetsin.

Rutinler

3- Çocukların kitaplarla buluşmasını rutine dökebilirsiniz. Bu belli başlı kitap fuarlarını ziyaret olabileceği gibi ayın belli dönemlerinde mutlaka bir kitapçıya uğramak da olabilir. Bu belli bir zaman sonra rutin olacak ve çocuğunuz kitaplarla diyaloğunu daha hızlı gerçekleştirecektir.

Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Kitap Okuma Zamanları Oluşturun

4- Evde okuma zamanlarınız olsun. Yukarıda bahsettiğim rutine bunu da ekleyebilirsiniz. Tercihen bu okumanın hep birlikte yapılmasıdır. Şunu da belirtmem gerekir ki bunu uygulamak okunduğundan daha zordur. Hedefiniz belli bir saatte birlikte okumak olmakla beraber bunu yapamadığınız zaman en azından günlük herkesin kitap okuduğu  zamanlar ya da sayfa aralıkları belirleyebilirsiniz. Bunu takip etmenin en kolay yolu da birlikte vakit geçirilen yemek saati gibi zamanlarda okunan kısımlardan anekdotlar paylaşmak olabilir.

Kitap Okuma Oyunu

5- Kitap okumayı bir oyunu dönüştürün.  Çocuklar bulmacayı sever. Aslında herkes bilinmeyene karşı merak duyar. Onun için bazı kitaplardan belli bölümler okuyup gerisini ona bırakmak ya da ilgisini çekeceği bir kitaptan bahsetmek, çocuğunuzun ilgisinin kitaplara yönelmesini hızlandıracaktır.

Kitap Dünyasını Takip Edin

6- Kitaplarla kendinizin de daha çabuk kaynaşmasını sağlamak için kitap dergilerini ya da kitapla ilgili uygulamaları takip edebilirsiniz. Özellikle kitap satış uygulamaları hem tavsiye kitap setleri hazırlamaları hem de yeni çıkan kitapları takip edebilmeniz adına önemli kaynaklardır.

Sesli Kitaplar

7- Günümüz çocuklarını kitaba ulaştırmanın bir yolu da sesli kitaplardır. Bununla ilgili uygulamaları kullanabilirsiniz.  Hiç yoksa yatmadan önce mümkünse onunda ilgisini çekebilecek bir kitabı birlikte dinlemek kitap sayfalarına uzanan yolculuğunuzu hızlandıracaktır.

Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Nasıl Okuyacağını Bilmek

8- Çocuğumuzun kitaba ulaşmasının önündeki en büyük engellerden biri de çocuğun nasıl okunacağını bilmemesidir. Burada okuma yazma antrenmanından bahsetmiyorum. Okunan her kitabın belli bir ses tonu, belli bir mizacı vardır. Noktalamasına, vurgusuna uygun okumak, okuyan kişiyi kitabın içine çeker. Çocuk çoğu zaman bu duyguyu yakalayamaz. Onun için de iyi bir okuyucun dilinden kitaplarla tanışma ve bu noktada sesli kitaplardan faydalanma önemlidir.

Yaşına Uygun Kitaplar

9- Yaşına uygun kitaplarla tanışmalıdır çocuklar. Bu anlamda eğer yaşları küçükse resimleri çok, yazıları az kitaplar tercih edilmelidir. İnce kitaplar her yaş gurubu çocuk için başlangıçta tercih edilmelidir. Çok bilinen kitaplar çok kaliteli kitaplar anlamına gelmez. Bazılarının en büyük özelliği tanınan bir yazar tarafından yazılmış olmasıdır. Oysa her yazarın her kitabı o kadar da akıcı değildir. Aynı bir aşçının her yemeğinin aynı kalitede olmaması gibi. Bu anlamda seçtiğimiz kitaplar konusunda uzman kişilerden yardım isteyebiliriz.

Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Okuma Tekrarı

10- Bir kitabı tekrar tekrar okuma özellikle küçük yaştaki çocuklar için çok önemlidir. Hem olayı kavrar hem de duygusal anlamda karakterler ile bağlantı kurarlar. Aynı zamanda bilinen bir hikayeyi dinlemek zihinlerini daha az yoracağı için başlangıç dönemlerinde bu tür kitaplar tekrar tekrar okunmalıdır. Hikayenin durağanlaştığını hissettiğiniz zamanlar bilinen bu hikayeden yola çıkarak çocuğunuzla birlikte yeni öyküler kurgulayabilirsiniz. Bir masal hep okuduğunuz gibi bitmek zorunda değildir.

Evdeki Kütüphane

11- Evinizde kitap olsun. Hem de çok kitap olsun. Numunelik birkaç kitaptan ziyade mümkünse kitabın olmadığı odanız olmasın. Abarttığımı düşünebilirsiniz. Ama bir kitapkurdu istiyorsanız ki çağımız bilgi çağı o zaman evinizde en kolay ulaşılabilen nesne kitaplar olmalıdır.

Dergiler

12- Dergileri de ihmal etmeyin. İyi hazırlanmış, uzman kişilerce dokunuşu yapılmış dergiler okuma yolculuğunun olmazsa olmazlarıdır.  Bir kitaba göre çoğu zaman daha renkli, daha çeşitli hazırlanan dergiler çocuğunuzun kitaba haliyle okumaya olan tutkusunu arttıracaktır. Bu konuda elektronik ortamda hazırlanan dergilerde sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Ayrıca onun ilgisini çekebilecek, yaşına uygun, faydalı bilgiler içeren dergilere abonelik de okuma tutkusunu arttıracak etkinliklerden biridir. Her ay bir derginin gelmesini bekleme, merak duygusu, çocuğun kendine ait bir nesnenin olması dergilere abone olmanın avantajlarındandır.

Çocuğumuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Eğlence ve Bilgi

13- İster dergi ister kitap okuma adına her bir şeyde seçici olun. Onun ilgi alanlarını keşfederken kaliteden ve olumlu bilgiden vazgeçmeyin. Olumsuzluk bir şekilde kişinin karşısına çıkar. Onun için biz eğlencenin yanında mutlaka gerçek bilgiye ulaştıracak eserlerle de çocuklarımızı tanıştırmalıyız.

İmzalı Kitaplar

14- İmzalı kitaplarınız olsun. Bazen yazarlar yeni çıkan kitaplarını imzalayarak gönderiyorlar. Bazen de kitap fuar gibi ortamlarda yazarlardan imzalı kitaplarını almak imkânı oluyor. Çocuğunuz kitapların özel olduğunu bilsin. Onun için en azından bazı kitapları tatlı hatıralara dönüştürmeye gayret edin.

Kitap Tartışmaları

15- Okuduğunuz kitapları eksisiyle artısıyla tartışın. Karakterler üzerinde durun. Onları canlandırın. Kitap edebiyat dünyasına açılan bir kapıdır. Bu dünyanın içinde tiyatro da bulunur senaryo da. Bilimkurgu da bulunur, macera da. Onun için kitabı canlı bir atmosfere dönüştürün.  Hatta eserde geçen karakterleri birlikte canlandırın. Çocuğunuzun hayal dünyasında okuduğu kitabın nasıl izdüşümleri olduğunu bu küçük gösterilerle keşfedin.  Okunan eser bir yerde kaybolup gitmesin. Onu hayatın içine çekin.

Yazar Tartışmaları

16- Yazarı gündeminize alın. Okunan bir eser üzerine konuşmak kitaba ilgiyi arttıracağı gibi yazar hakkında konuşmak da önemlidir. Hatta yazarların yazarlık anıları, bir kitabı nasıl yazdığı ile ilgili anekdotlar çocuğun kitaba ilgisini mutlaka arttıracaktır.

Son olarak çocuğunuzun kitaplara sevgisinin artması için en önemlisi de çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesidir.

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir