Dostoyevski, Nurdan Gürbilek, Franz Kalfa, Victor Hugo gibi önemli yazarların okunması gereken 15 kitap ve romanı kısa açıklamaları ile sizler için derledim. İyi okumalar…
#1 Vitrinde Yaşamak – Nurdan Gürbilek
Nurdan Gürbilek tarafından yazılan eser, ilk defa 1992’de basılmış ilk kitabıdır. Vitrinde Yaşamak kitabı Özellikle 12 Eylül döneminin etkisini öğrenmek isteyenler için oldukça önemli bir yapıttır. Darbenin ardından yeni kurulan kültür ve sanat ortamının bugünlere uzanan etkisini görebilmek için okunması gereken eserlerden biridir.
#2 Suç ve Ceza – Dostoyevski
Dostoyevski tarafından yazılan Rus toplumunda çekip çıkarılan eserlerden biridir. Eski öğrenci Raskolnikov, kiraladığı daracık odasında zor günler geçirmektedir. Modern zamanların ve çağdaş bilimin bu yaratıcı, akıllı genci toplumda ezilmektedir. Rodion Romanoviç Raskolnikov adındaki genç, işlediği cinayet ve cinayetin üzerine yaşadıklarını konu alır. Yalnızca kurgusal bir hikaye değil, konusu ve yazımı bir yana felsefesi de oldukça ön planda. Hem psikolojiik, hem felsefi hem edebi hem de polisiye bir eser olarak Suç ve Ceza’yı herhangi bir türe sokmak mümkün değil. Romandaki her karakter kendine özgü özelliklere sahip ve öfke, acı, gerginlik, sefkat hissediliyor. Eser 1866’da basılmış ve üzerinde yıllar geçmiş olmasına rağmen hikaye hala güncelliğini koruyor.
#3 Şeker Portakalı – Jose Mauro de Vasconcelos
#4 Dönüşüm – Franz Kalfa
#5 Romeo ve Juliet – William Shakespeare
Oyun yazarı ve şair olan Shakespeare’in en ünlü eseridir. Düşman ailelerin çocuklarının birbirlerine aşık olmasıyla, umutsuz bir aşk yaşayan Romeo ve Juliet, romantik örgüye sahiptir. İki aileninde karşılarında bulunan ailelere karşı olan düşmanlıkları sebebi ile birlikteliği karşı çıkmaları konu edilmiştir. İnsan ilişkileri ise gerçekçi yansıtılmıştır.
#6 Sefiller – Victor Hugo
Victor Hugo tarafından yazılmıştır. Siyasi kavgalara dahil olan ve 20 yıl sürgün yaşayan Victor Hugo, Sefiller kitabını bu tecrübeyle yazar. Bir mahkumla onu kovalayan bir polis anlatılır. Bu sayede yoksulluk ve haksızlık kavramları işlenir. Öncesinde kötü bir adam olan kürek mahkumu bir adamın iyiye dönüşünün hikayesi anlatılır. Jean Valjean ailesi için ekmek çalarkan yakalanır. 19 yıl ceza aldıktan sonra Jean özgürlüğüne kavuşur ve piskopos Myriel ile tanışır. Myriel onu evine alır ancak Jean Piskopos’un evinde de hırsızlık yapar. Bundan sonra gelişen hikayede Jean karakterinin iyiliğe dönüşü anlatılmaktadır.
#7 İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
Fransız İhtilali öncesi Paris ve Londra’da geçen romanda bir doktorun Londra’da bir kızla buluşması konu edinmiştir. Paris’te yaşananlar planlara gölge düşürür. Londra ise Paris’e göre çok daha iyi durumdadır. Charles Dickens tarafından kaleme alınan İki Şehrin Hikayesi kitabı, Tarihin en hareketli anlarından birinin etrafında şekillenir. Fransız Devriminin etrafında gelişen olay örgüsünde Paris’te karanlık günler anlatılırken, Londra’da aydınlık ve dingin günlere yer verilmiştir.
#8 Savaş ve Barış – Lev Tolstoy
Tolstoy’un en klasik eseridir. Eser, Napolyon’un Rus işgaline değinir. Eser, tarihi roman niteliğine sahiptir. Tolstoy realizm akımının güçlü temsilcilerindendir ve bu eseri dünya edebiyatının en büyük 10 eseri arasında gösterilmiştir. Karakter analizleriyle oldukça dikkat çekicidir. Ustaca kaleme alınmış Savaş ve Barış kitabı, Fransa Kralı Napolyon’un yükselişi işlenmiştir. Dönemin Fransa Rus savaşları derin bir analizle işlenmiştir.
#9 Aşk ve Gurur – Jane Austen
Jane Austen’ın kaleme aldığı Aşk ve Gurur kitabı, filme de uyarlanmıştır. Elizabeth Bennett ve Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışma anlatılırken, Bennett’in soylu olmayışı, Darcy’nin mesafeli davranmasına yol açar. Eserde toprak sahibi olan zengin karakter ile taşrada büyüyen kıza yakınlaşmaktadır ve taşrada yokluklar içinde büyüyen kız ona karşı önyargılıdır. Sıradan insanların günlük yaşantıları işlenmiş ancak belirgin modern niteliklere de yer verilmiştir. Orta halli bir ailenin kızı olan Elizabeth Bennett, zeki, neşeli bir genç kızken, kibirli ancak dürüst ve varlıklı bir genç adam olan Fitzwilliam Darcy arasında nefretle başlayan bir ilişki, aşka dönüşmektedir. Yazar karakter tahlillerinde gösterdiği ustalık ve insan psikolojisini işledi bu eserde, klasikler arasında yer edinmeyi başarmıştır.
#10 Yolda – Jack Kerouac
Beat kuşağı olarak da bilinen ve kendini yolda olmakla tanımlayan bir grubun en önemli temsilcilerinden biri Jack Kerouac’tır. Yol kavramının özgürlük olarak tanımlandığı Yolda kitabında, dostluk, macera aşk kavramları da işleniyor. 1951’de yazılan ve 1957’de yazılan roman yazarın gerçek hikayesinden izler de taşımaktadır. Kerouac ve arkadaşlarının ABD2yi baştanbaşa dolaştığı yolcukları anlatılmaktadır.
#11 Yaşlı Adam ve Deniz – Ernest Hemingway
Ernest Hemingway’in yazdığı eser, yaşlı bir Kübalı balıkçının, sandalla avlanırken kılıçbalığıyla giriştiği mücadele anlatılır. Yaşlı Adam ve Deniz kitabı Hemingway’in ölümsüz eserlerinden biridir. Yenilgiye karşı cesaret ve kayıba karşı başarı temasını uygulamıştır. Yaşanan mücadele sade ve kuvvetli anlatılır.
#12 Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu – Stefan Zweig
Stefan Zweig’in yazdığı eser, en merak edilen eserlerdendir. Bir kadının hayatı boyunca sevdiği tek erkeğe yazdığı bir mektuptan oluşmaktadır. Kadının kimliği asla bilinmemektedir. İnsan psikolojisini aşk kavramı üzerinde işlemiştir. 1920’li yılların ilk yarısında kaleme alınan Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitabı, insan psikolojisinin işlendiği eşsiz bir yapıttır. Kadın kahraman, bilinmeyen olarak uzun bir mektup yazarken betimlenmiştir.
#13 Çavdar Tarlasında Çocuklar – J.D. Salinger
Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı Yazarın ilk ve tek romanıdır, bugüne dek konuşulan modern eserlerden biridir. Henüz büyümemiş bir çocuğun büyüklerin dünyasına olan isyanını anlatır. Okuldan atılan genç çocuk maceradan maceraya koşmaktadır. Jerome David Salinger tarafından yazılan eser, 1951 yılında basılmıştır. Çıktığı andan günümüze kadar ilgi görmüştür. Samimi bir dile sahip olan eserde karkaterlerin yaşadığı duyguların okuyucuya yansıması görülmektedir. Romanda genç Holden’in okuldan atılması işlenirken, Holden’in evden atılmasıyla başına gelenler anlatılmaktadır. Bavulunu alarak Tarih öğretmeninin yanına yerleşen genç, buradan ayrılır ve öğrenci yurduna yerleşir. Yurttan da ayrılan Holden, yaşadıklarını eğlenceli bir dille anlatmaktadır.
#14 Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya kitabı, istenilen düzenin sürmesi ve uyku eğitim sisteminin uygulandığı bir dünyada insanların makineler gibi üretilmesi konu edilinir. 1932 yılında yayınlanmıştır ve 1984 romanı gibi distopik bir romandır. Distopik edebiyat denilince akla 1984 ve Cesur Yeni Dünya gelmektedir. Hiciv türü denilebilir. Eleştirel bakış açısını hayal gücü ile desteklemiş olan Aldous Huxley, savaşın ve gelişen teknolojinin de altını çizmektedir. Yazar eserini İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1946 yılında tekrar elden geçirmiştir.
#15 Veba – Albert Camus
Savaşlar ve buhranlarla geçen 20. yüzyılda Albert Camus Veba adlı romanında, salgın boyutuna ulaşan Veba’ya karşı halkın çözümler araması anlatılır.. Vebalı kentin yaşayanlar tarafından değiştirilmesi konu alınır. Veba salhgını beklenmedik bir boyuta ulaştığında, gelişen durumlar Oran kenti halkını umutsuzluğa boğar ve buna karşı devreye giren Doktor Rieux, Tarron ve Grand dayanışma göstererek tüm halka bir güç ve umut kaynağı olmaktadır. Camus’un insana bakışı ve inanç kavramı bu noktada okuyucuya da yansıtılmıştır.
dünya klasikleri listesi.