Balkonda Domates Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta domates nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Domates bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Domatesin Faydaları

Domates, tarımsal bakımdan oldukça önemli bir sebzedir. Öyle ki ihracat konusunda en önemli tarım ürünlerinin başında gelmektedir. İnsanlarında neredeyse her öğünde bir şekilde tükettiği domates, evlerin baş köşesinde sürekli bulunur. Domatesin çıkışı Peru ve çevre ülkelerde iken 1900’lü yılların başında Adana’ya gelmiş ve toprakların büyük kısmında yetiştirilmeye başlanmış.

Balkonda Domates Yetiştiriciliği

Domates ucuz bir sebze olduğu kadar içeriğinde bulunan sayısız vitamin sayesinde de adeta doğal bir ilaçtır. A, B1, B2, C, K vitaminleri çokça bulunurken, potasyum, kalsiyum demir gibi minerallerde eser miktarda sağlamaktadır. Domatesi taze bir şekilde tüketmek mümkün olduğu gibi, salçasını, domates suyunu, reçelini, ketçapını yaparak da tüketmek mümkündür. Bu kadar değerli ve çok tüketilen bir ürünü vatandaşlarda artık balkonlarında yetiştirmeye başladı. Gelin şimdi balkonda domates yetiştiriciliği konusunun detaylarına göz atalım.

Balkonda Domates Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda domates ekimi derin bir saksı ya da özel yapım bir bölgeye ihtiyacı vardır. Çünkü domates derin köklü bir bitki olduğu için yerinin de derin olması gerekir. Toprağını hazırladıktan sonra, öncelikle yapmamız gereken işi yani tohumu çimlendirmeyi yapmamız gerekir. Eğer çimlendirme tepsisi adı verilen materyal varsa çok daha iyi olacaktır. Her bölmesine hazırladığımız topraktan koyarız ve her birine de tohum ekleriz. Aşırı bir sıcağa ihtiyacı olacağı için çok sıkı bir şekilde üzerini kapatırız ve 75 derece sıcaklığa ulaşmasını sağlarız. Fideler yavaş yavaş baş göstermeye başladığında üzerindeki kapladığımız kağıdı çıkartın. Daha sonra güneş alan bir yerde bu fideleri 3 hafta kadar, toprağının sürekli nemli kalması sağlanır ve sonra saksıya alınır.

Domates Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Balkonda domates ekimi yapmak için öncelikle fide almalısınız ya da yukarıda anlattığımız gibi tohumdan kendiniz elde etmelisiniz. Ekilecek fidenin toprağı tavında olmalıdır. Son donlar kalktığı zaman yani hafif serin bir havada, Nisan ayı başı gibi fideler saksılara dikilir.

Ekimi Yapılacak Domatesin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Domates, her türlü toprakta yetişebilme özelliğine sahiptir. Balkonda domates yetiştiriciliği yapıyorsanız domates için çok derin bir saksı ya da kap bulunması gerektiğini tekrar hatırlattıktan sonra bu saksıya tınlı toprak koyarsanız, domates bunu oldukça sevecektir.

Domates Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda domates yetiştiriciliği yapılırken de gübre gerekir. Toprağı az diye gübre vermemezlik yapmak domatesin verimini düşürecektir. Fosforlu gübreler bu konuda oldukça iyilerdir.

Domates Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Domates yetiştiriciliği son zamanlarda her evin terasında ya da balkonunda yapılmaktadır. Yetiştirmek için güneş gören bir yer yeterli olacaktır. Bir de domatesin çok sevdiği derin bir saksı ile domatesi her yerde yetiştirebilirsiniz.

Ekilen Domatesin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Balkonda ekilen domates için sulama zamanları önemlidir. Henüz meyve vermemiş toprak sulanmaz. Meyve vermeye başladıktan sonra ise büyük önem kazanır. Mayıs ayında 10 gün arayla 3 defa sulanır. Haziran ve Ağustos aylarında 7 gün arayla 4 kere sulanırken Temmuz ayında da 6 gün arayla 5 kere sulanır.

Ekilen Domatesin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Domates fideleri ekildikten yaklaşık 60 gün sonra meyveleri olgunlaşmaya başlar. Bu domatesler sabahları ya da akşam üzeri toplanır.

Domates Tohumu ve Fide Fiyatları

Çok çeşitli domates çeşidi olduğu için tohum fiyatları da oldukça değişkendir. 20 kuruşa da tohum bulunurken, 60 kuruşa da bulunmaktadır. Tercihinize göre dilediğinizi seçebilirsiniz.

Domates Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda yetiştirilen domatesler için hasat zamanı fide ekiminden 60 gün sonra başlar ve her sırıktan yaklaşık 4 salkım olacak şekilde 20 taneye yakın bir ürün çıkartır.

Balkonda Domates Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir