Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta ıspanak nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Ispanak bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Ispanağın Faydaları
Ispanak, eğer doğru tüketilirse mucizevi bir bitkidir. Ispanak bol miktarda B, C ve E vitaminleri başta olmak üzere bir çok vitamin içermektedir. Aynı zamanda demir ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Gözlere oldukça yararlı etkileri olan ıspanağın, kanın pıhtılaşmasını da önlediği, bu yüzden de kalp ve damar hastalıklarını önlediği tespit edilmiştir. Zengin lif kaynağı olması nedeniyle kabızlığı da önler. Hafızayı güçlendirdiği gibi içerdiği beta karoten ve folik asit sayesinde Alzheimer olma ihtimalini düşürür.
Kış aylarından sofralarımızda eksik etmediğimi vitamin deposu ıspanağı, vitaminini kaybettirmeden doğru bir şekilde sofraya koymamız çok önemlidir. İçerdiği K vitamini ile de kemik gelişimine çok olumlu etkisi bulunur. Faydaları saymakla bitmeyen bu müthiş kış sebzesini evlerimizde balkonlarımızda yetiştirmek mümkündür. Bu yüzden balkonda ıspanak yetiştiriciliği konusunun detaylarına bakarak, püf noktalarını paylaşalım.
Balkonda Ispanak Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda ıspanak yetiştiriciliği için eğer özel bir alan yaptırmadıysanız saksıda yetiştirmeniz gerekir. Bunun içinde yaklaşık 40 cm genişliğinde ve 20 cm derinliğinde bir saksıya ihtiyaç vardır. Bu tarz genişlikteki bir saksı için 4 tohum idealdir. Saksılardaki drenaj oldukça önemlidir. Bu yüzden drenajı tıkayacak türde topraktan kaçının. Gübresi bol ve uygun bir toprak ile saksıyı doldurdktan sonra tohumları 3 cm derinliğe ekin. Ekilen her tohum arasında en az 4 cm boşluk olsun. Üzerini toprakla kapattıktan sonra çimlenmesi için bekleyin. Normalde soğuk havalara dayanan ıspanak, filizlenene kadar ortam sıcaklığının 4 derecenin altına düşmemesini sağlayın. Daha sonra sık sık her gün sulayarak toprağın nemli olmasına dikkat edin. Bu sayede filizlenmesi ve ürün vermeye başlaması çok daha hızlı olacaktır.
Ispanak Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Ispanak ekimi kışın yazın fark etmeksizin her zaman ekilebilir. Ancak kışın eğer hava sıcaklığını uygun seviyelerde tutacak yeriniz bulunmuyorsa kışın ekmeyin. Çünkü 4 derecenin altına düşmeye başladığı zaman ıspanaklar ne yazık ki ölüyorlar.
Ekimi Yapılacak Ispanağın Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Ekim yapılacak ıspanak için kullanılacak toprak organik toprak olmalıdır ve içine doğal gübre de karıştırırsanız çok daha verimli ürün elde edersiniz. Toprağın PH değeri çok önemlidir. 6.5 ile 7.5 arasında bir sertlik değeri uygundur. İstenirse toprağa yumurta kabukları ilave ederek PH değerini dengeleyebilirsiniz.
Ispanak Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda ıspanak yetiştiriciliği bu kadar ön plana çıkınca en önemli soruyu da tabi ki gübreden alıyoruz. Çünkü gübre, bitkilerin bir nevi mazotudur. O yüzden çok önemlidir ve her sebzenin toprağında olmalıdır.
Ispanak Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Ispanak yetiştiriciliği hacimli bir ürün olduğu için geniş bir saksı da ya da ısıyı ayarlayabileceğiniz bir ortamda, (bu kapalı balkon olabilir) yapmak gerekir.
Ekilen Ispanağın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Ispanak, nemli toprağı çok sever. Bu yüzden her gün mutlak suretle sulanmalı ve toprak hiçbir şekilde kuru bırakılmamalıdır. Filizlenme gerçekleşince ve ürünler çıkma aşamasına geldiğinde su miktarı 3 günde 1 olacak şekilde ayarlanır.
Ekilen Ispanağın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Tohum ile ekilen ıspanak yaklaşık 50 gün ile 60 gün arasında ürün vermeye başlar. Tabi ki burada doğru sulama, gübreli toprak ve sıcaklığın ayarlanmış olması şartı aranır.
Ispanak Tohumu ve Fide Fiyatları
Ispana tohumu ve fideleri de diğer sebze ve bitkiler iyi aynı fiyatlardadır. Çünkü orijinal tohum bulunamadığı için hepsi ithal olarak geliyor ve paketli halde, birbirine yakın ve uygun fiyatlı olarak temin edebilirsiniz.
Ispanak Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda ıspanak yetiştiriciliği genellikle tek ve geniş bir saksıda 4 fide ekilerek yapılır. Bu da her fide için yarım kilo desek, ilk hasatta 2 kilo ile 3 kilo kadar ürün alınabilir.