Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta marul nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Marul bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Marulun Faydaları
Marul, kendi familyasındaki diğer sebzeler gibi oldukça zengin bir vitamin kaynağı ve minerale sahiptir. Salataların vazgeçilmez malzemelerinden olan marul, yüksek miktarda lif içerir. Bu yüzden özellikle salata ağırlı diyetlerin vazgeçilmez besin kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri ile de vücudun ihtiyacını karşılamakla görevlidir.
E ve C vitamini zenginliği nedeniyle ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu da cildin parlak ve canlı görünmesine neden olur. Kan dolaşımını da hızlandırdığı için siyah noktaların oluşumuna da engel olur. Düzenli tüketildiğinde cildi nemlendirir ve vücuttaki sıvı oranını dengeler. Bu kadar faydalı olan bir besini insanlar kendi balkonlarında yetiştirmeye başladılar bile. Son zamanlarda ön plana çıkan balkonda marul yetiştiriciliği detaylarına kısaca göz atalım.
Balkonda Marul Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda marul yetiştiriciliği için Şubat sonunu ya da Mart ayının ortalarını beklememiz gerekir. Serin ama çok soğuk olmayan bir havada ekim için hazırlıklara başlanabilir. Marul gelişimi için serin ve fazla güneş almayan yer uygun olacaktır. Her saksı için bir adet marul fidesi ekilmelidir. Hatta tahta kasalarda dahi yetiştirilebildiği için oldukça kolay bir sürece sahiptir. Eğer tohumundan işleme başlayacak olursanız, yaklaşık 15 gün boyunca küçük bir saksı içinde 15 derece sıcaklıkta, güneş görmeden bol su ile çimlendirme sürecini yapmalısınız. Ardından kökleri çıkmaya başlayan marul gerçek saksısına alınarak düzenli olarak sulanmaya devam edilir. Saksıda ki toprak, saksı boyunun 6 cm kadar üstten boşluk kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Toprak mutlaka gübre ile desteklenmelidir ki ürünler verimli olsun ve hızlı gelişssinler.
Marul Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Marul ekimi serin havalarda başlar. Mart ayının başında tohumun çimlendirilme işlemine başlanabilir. Çimlenen tohumlar hemen saksısına alınır ve güneş görmeden ortalama 20 derecelik bir sıcaklıkta sürekli sulanarak geliştirilir.
Ekimi Yapılacak Marulun Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Ekim yapılacak marul için torf toprak uygun olacaktır. Ancak gübre ile desteklenmek şartıyla. Aynı şekilde humuslu topraklarda da çok ciddi bir gelişim gösteren marul için bu toprakta uygun görülür. Asit oranı yüksek olan topraklar ise marula zarar verir.
Marul Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda marul yetiştiriciliği bu kadar gelişmişken, belki de en çok kafa karıştıran soruların başında gübre olayı gelmektedir. Gübre şart değildir ama eğer kaliteli ürünü hızlı bir şekilde almak istiyorsanız gübre koymanız gerekir.
Marul Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Marul yetiştiriciliği saksıdan tutunda tahta kasaların içinde dahi yetiştirilir. Özellikle insanlar artık evlerinin balkonlarında bu tarz ürünler yetiştirmeye başladılar.
Ekilen Marulun Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Marul, serin yerleri ve suyu çok sever. O yüzden eğer güneş gören bir yerdeyse ve sıcaklık 20 derecenin üzerinde ise sürekli toprağı nemli tutulmalıdır. BU yüzden her gün yağmurlama yöntemi ile sulamak gerekir.
Ekilen Marulun İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Marul tohumu 15 gün içinde çimlenmeye ve saksıya ekildikten sonra da yaklaşık 45 gün gibi bir zaman sonra istenen seviyeye gelir. Mart ayında ekildiğini düşünürsek Mayıs ayı başı gibi ilk hasatı almaya başlarsınız.
Marul Tohumu ve Fide Fiyatları
Marul tohumu yaklaşık 7.00 lira civarındadır ve 50 adet tohum içeren paketlerde satılır. Fide olarak alıp ekmek istiyorsanız da bir tanesi için 2.00 gibi bir ücreti bulunuyor.
Marul Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda marul yetiştiriciliği yapan insanlar her fideden bir tane marul elde ederler. Ne kadar çok fide ekerseniz o kadar çok ürün hasat edersiniz.