Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta patlıcan nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Patlıcan bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Patlıcanın Faydaları
Patlıcan, bir kültür bitkisi olup, ılıman iklimlerde ufak bir ağaç şeklinde büyür. Patlıcan her ne kadar yemek için kullanılsa da aslında Anadolu insanı için bir ilaç niteliği taşımaktadır. Kemik sağlığına iyi gelen patlıcan, kemik erimesinin önüne geçmeye yardımcı olur. İçerdiği demir sayesinde de anemi hastalığına engel olur. Patlıcanın belki de en önemli özelliği içeriğinde kolesterol ve doymuş yağlar bulunmaz. Bol miktarda lif içermesi sayesinde de hazımsızlığı yok eder. Stresi azaltan, bu sebeple de kal çarpıntısını en aza indiren patlıcanın faydaları saymakla bitmez.
Patlıcanın içinde bilindiği üzere nikotin maddesi bolca bulunur. Bu sebeple aşırı miktarda tüketimi tavsiye edilmez. Patlıcanın çiğ yenmesi nedeniyle de zehirlenmelerin olabileceği için mutlaka kızartılarak ya da közlenerek yenilmesi uygun görülmüştür. Peki, bu kadar değerli bir patlıcanı evimizde besleyebilir miyiz? Evet, balkonda patlıcan yetiştiriciliği konusunun detaylarına inerek bu soruya yanıt arayalım.
Balkonda Patlıcan Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda patlıcan ekimi için tohumu çimlendirmek ile işleme başlanılır. Bu işlemi hızlandırmak için tohumu öncelikle 24 saat su da bekletmek süreci hızlandıracaktır. Ama ben direkt olarak fidesini alayım o şekilde saksıma ekeyim ve yetiştireyim derseniz, Mart ayının ortalarında saksıya dikmeniz gerekir. Fideler büyüdükçe diplerine yaklaşık 2 metrelik çubuklar dikilir. Çünkü patlıcanlar ağır olduğu için fideye büyüdükçe zarar verecektir. İlk çiçek çıkana kadar müdahale etmeyin. İlk çiçek çıkınca 1 cm kadar üzerinden tırnakla bir çeltik atılır. Bu işlem, altta bulunan yaprakların yanlarından filizler çıkartmayı sağlar. Düzenli bir şekilde günlük olarak sulanması da önemlidir. Çünkü patlıcanlar suyu çok sever.
Patlıcan Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Patlıcan ekimi Mart ayından itibaren ekilebilir. Tohumların çimlenmesi ve akabinde 7 yaprak kadar filizlendikten sonra Nisan ayının ikinci yarısından itibaren derin ve büyük bir saksıya ya da kaba alınır. Fidenin dibine dikilecek çubuk ile de onu sağlamlaştırmak gerekir.
Ekimi Yapılacak Patlıcanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Patlıcanlar toprak konusunda biraz huysuz ya da seçici diyebiliriz. Killi topraklar başta olmak üzere o yapıda ağır ve rutubetli toprakları hiç sevmez. Derin bir kabın ya da saksının olduğu ve organik maddelerle desteklenen tınlı toprak ilk tercihidir. Ya da kumlu topraklarda tercih edilebilir. Ancak burada bir şart vardır. Ahır gübresi ya da yeşil gübreleme ile toprak desteklenmelidir.
Patlıcan Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda patlıcan yetiştiriciliği yaparken gübrenizi bol tutmaya özen gösterin. Çünkü patlıcanlar gübreyi çok fazla severler. Toprağın 3 de 1 ine gübre karıştırmak verimi de arttıracaktır.
Patlıcan Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Patlıcan yetiştiriciliği balkonunuz dahil her yerde yapılabilir. Eğer bir ticari düşünceniz yoksa, sadece kendi sofranız için yeterli olacak organik bir ürün istiyorsanız, balkonda patlıcan yetiştiriciliği yapmak çok popüler bir uygulamadır.
Ekilen Patlıcanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Patlıcan, can suyunu aldıktan sonra yaklaşık 15 gün boyunca su almaz. Çiçekleme devresinde de çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Hasta devresine girmesi ile birlikte sık bir şekilde sulanması gerekir.
Ekilen Patlıcanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Patlıcan da hasat her zaman alttaki meyvelerden başlar ve zaman geçtikçe üsttekilere doğru çıkılır. Balkonda ekilen patlıcan can suyundan sonra yaklaşık 60 gün sonra alttan meyve vermeye başlar.
Patlıcan Tohumu ve Fide Fiyatları
Patlıcan fide fiyatları 45 kuruştan başlarken 1.50 liraya kadar çeşitli türlerde satılmaktadır. Burada önemli olan yerli ve damak tadına uygun tohumu bulmaktır.
Patlıcan Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda yetiştirilen patlıcanlar hasat zamanı başladıktan itibaren bir bitkiden 30 taneye yakın ürün vermektedir. Bu da bir ev halkı için oldukça verimli demektir.