Balkonda (Saksıda) Reyhan Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta reyhan nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Reyhan bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Reyhanın Faydaları

Reyhan bitkisi, o efsane kokusuyla Haziran ayı itibari ile hasat edilmeye başlandı. Osmanlı döneminde vazgeçilmez bir şerbet olan Reyhan, günümüzde de bu geleneği sürdürmektedir. Anti bakteriyel özelliği nedeniyle vücudu adeta tertemiz yapar. Eskiden sadece şerbet amaçlı değil, şifa bulması amacıyla da tüketilen Reyhan, ruhsal hastalıklarda sakinleştirici olarak da kullanılırdı. İçeriğinde bulunan zengin maddeler nedeniyle vücut için gerekli bir besindir.

Balkonda (Saksıda) Reyhan Yetiştiriciliği

Reyhan keskin kokusu sayesinde örümcekleri, sinekleri vb. hayvanları uzaklaştırır. Güçlü bir toksin atıcı olduğundan zayıflamak isteyenleri şekersiz bir şekilde soğuk ya da sıcak olarak çay gibi tüketilmesi önerilir. Bağışıklık sistemine olumlu katkısı bulunan Reyhan, vücut ısısını dengeler ve sıcaktan dolayı zarar gören hücreleri yeniler. Kötü kolesterol seviyesini düşürerek damarların tıkanmasının önüne geçer. Bu da kalp sağlığının korunmasını sağlar. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılar ve böbrekte kum oluşumunun önüne geçer. Ağız kokusuna çok iyi geldiği gibi diş etlerini de güçlendirir. Böyle muhteşem bir bitkiyi evlerimizden eksik etmemeliyiz. Balkonda reyhan yetiştiriciliği yaparak evimizin her köşesine bu güzel kokulu bitkiyi yerleştirebiliriz.

Balkonda Reyhan Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda reyhan yetiştiriciliği Ocak ayı gibi başlar. Saksıya besin değeri yüksek ve kaliteli gübreli bir toprak koyarız. Yağmurlama yöntemi ile hafifçe nemlendirdikten sonra tohumları tuz serper gibi toprağa genişçe serperiz. Tohumların üzerine yaklaşık 4 avuç kadar toprak daha aynı şekilde serperek tohumları örteriz. Üzerini bastırmadan sadece düzleştirerek tohumların yerleşmesini sağlarız. Yine yağmurlama yöntemi ile can suyunu verdiğimiz reyhan için ilk adımı atmış oluruz. Günde en az 4 saat güneş alacak bir yerde bakımı yapılmalı ve rüzgar görmemelidir. Haftada bir olacak şekilde sulama yapılabilir. Fideleri ekerken aralarında mesafe olmasına da ayrıca dikkat edin.

Reyhan Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Reyhan ekimi serin havalarda yani Ocak sonu gibi başlar. Bu yüzden çok fazla su ile yakın değildir. Genellikle ekim sıcakların başlaması ile yani Haziran ayı gibi sonlandırılır.

Balkonda (Saksıda) Reyhan Yetiştiriciliği

Ekimi Yapılacak Reyhanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Balkonda saksıya Reyhan ekimi yapacağınız zaman toprağın sadece zengin gübreli olması yeterli olacaktır. Reyhanın Killi, kumlu, tınlı toprak gibi bir toprak seçme özelliği yoktur.

Reyhan Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda reyhan yetiştiriciliği yaparken toprak seçimi çok önemli değildir. Sadece besin değeri yüksek olan bahçe toprağı kullanmanız halinde verimli bir şekilde reyhan hasatı yaparsınız.

Reyhan Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Reyhan yetiştiriciliği serin yerlerde yapılmalıdır. Aşırı sıcaklar ve direkt güneş ışığı alan yerlerde reyhan çabuk kurur. Bu yüzden evin balkonunda yetiştirilebilir ancak fazla gelen güneş ışığı engellenmelidir.

Balkonda (Saksıda) Reyhan Yetiştiriciliği

Ekilen Reyhanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Reyhan öyle suya aç bir bitki değildir. Serin toprakları sever ve bu yüzden de toprağın soğuk olduğu zamanlar ekilir. Haftada bir sulama onun için yeterli olacaktır.

Ekilen Reyhanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Reyhan ekimini tohumdan yaptıysanız yaklaşık 10 gün çimlenme ve filizlenme süreci olur. Akabinde 50 ile 60 gün arasında ilk hasat için ürünler çıkmaya başlar.

Reyhan Tohumu ve Fide Fiyatları

Reyhan tohumu ve fidesini hemen her yerde bulabilirsiniz. Önemli olan yerli ürünü bulabilmenizdir. Yerli tohumların fiyatı biraz farklı olabilir ama en gerçek Reyhan tadını ve kokusunu bu tohumlarda bulabilirsiniz.

Reyhan Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda reyhan yetiştiriciliği yaparak evin her köşesini güzel kokular sarar. Bunları belki de alıp kullanmaya kıyamazsınız ama tadı da efsanevidir. O yüzden ne kadar çok ekerseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Hasat zamanı, ektiğiniz alan kadar ürün elde edeceğinizi unutmayın.

Balkonda (Saksıda) Reyhan Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir