Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta salatalık nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Salatalık bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Salatalığın Faydaları
Salatalık, kabakgil familyasına özgü bir sebzedir. Nemli toprağı sevdiği için genellikle toprağa yakın yüzeyde yetişir. İçerdiği B vitamini, C vitamini, niacin, protein, kalsiyum, fosfat, demir gibi mineral ve vitaminler nedeniyle beslenme düzeninin en önemli parçalarından biridir.
Salatalık, özellikle yazın sıcağında tercih edilir. Çünkü harareti alan ve vücudu serinleten bir yapıya sahiptir. Sofralarda yer alan salataların vazgeçilmez malzemesidir. İçerdiği mineraller nedeniyle cildi gençleştirici ve sıkılaştırıcı özelliği de bulunur. Salatalığın faydaları ve yapısı hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra balkonda salatalık yetiştiriciliği konusunda en çok sorulan sorulara cevap verelim.
Balkonda Salatalık Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda salatalık nasıl yetiştirilir? sorusunun yanıtını detaylarıyla vereceğimiz bölüme hızlı bir giriş yapalım. Öncelikle fidancılardan ihtiyacınız kadar salatalık tohumu alın. Bir de derin ve drenajlı bir saksı ya da kaba ihtiyaç bulunuyor. Drenajlı saksı burada çok önemlidir. Aşırı bir su verildiği zaman fazlalığın gitmesi gerekir. Yaklaşık 30 cm çapında bu drenajlı saksıya zengin içerikli toprağı koyuyoruz. Tohumları koymadan önce ise onların büyüyüp fidelendiği zaman dimdik ayakta durması için destek çıtaları yapıyoruz. Toprağı saksının 4 parmak altına kadar doldurun. Sonra tohumları ekin ve üzerine 2 cm daha toprak atın. Ancak bu toprakları çok bastırmayın. Tohumları her gün sulayın ve direkt olarak güneş ışığını alabilecek yere koyun. Rüzgar ve yağmurdan sakındığınız saksıdaki salatalıklar çok kısa bir süre içerisinde size ödülünüzü verecektir.
Salatalık Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Salatlık ekimi için en uygun zaman Temmuz ayıdır. Sıcağı seven bu sebzeler, direkt güneş ışığı ile çok daha verimli gelişirler.
Ekimi Yapılacak Salatalığın Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Salatalıklar pek çok toprak tipinde yetiştirilebilir. Burada önemli olan suyu en uzun süre tutan toprak çeşidinin gerekliliğidir. Besin ve organik maddeler ile güçlendirilmiş tınlı ve kumlu tınlı topraklar genellikle kullanılan topraklardır.
Salatalık Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda salatalık yetiştiriciliği için her bitkide olduğu gibi gübre oldukça önemli bir malzemedir. Çok zengin toprak çeşidi olan tınlı toprak kullansanız dahi belli aralıklarla gübre takviyesi yapmak ürünlerinize iyi gelecektir.
Salatalık Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Salatalık yetiştiriciliği son zamanlarda balkonlarda saksılar içerisinde yapılmaktadır. Hatta bazıları balkonlarını bir seraya dönüştürmeye ve şehrin içinde bir köy hayatı yaşamaya bile başladılar. Bu yüzden balkonda salatalık yetiştiriciliği yapmak en büyük hobilerden biri haline geldi.
Ekilen Salatalığın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Salatalıklar suyu sevdikleri için topraklarının sürekli nemli olması gerekir. Bol su demek salatalığın çok daha iyi gelişmesi ve oluşabilecek acılığın yok edilmesi anlamını taşır. Meyveler çıkıncaya kadar çok önemli olmayan sulama işlemi, ürünlerin çıkmasıyla birlikte önem kazanır ve 3 günde bir sulanması gerekir.
Ekilen Salatalığın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Salatalıkları tohumdan ektiğimiz zamandan sonra gerekli adımları harfiyen uyguladığımızda yaklaşık 60 gün sonra organik, sulu ve çıtır çıtır salatalıklara ulaşmış oluruz.
Salatalık Tohumu ve Fide Fiyatları
Salatalık tohumları diğer tohumlar ile aynı fiyat aralığında satılmakla birlikte ortalama 25’li tohum bulunan bir paketi 8.00 lira civarındadır. Fideler ise tane hesabı satılır ve 2.00 liradan fidancılardan temin edilir.
Salatalık Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda salatalık yetiştiriciliği sonucunda ne kadar ürün elde edebilirim diye düşünen hobiciler olabilir. Bu miktar tamamen sizin üretim yaptığınız alanın büyüklüğü ile alakalı olup, toprağınızın verimliliği ve kaliteli, zengin gübre kullanıp kullanmadığınıza göre değişecektir.