Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta semizotu nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Semizotu bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Semizotunun Faydaları
Semizotu faydaları saymakla bitmeyen müthiş bitkilerden bir başkasıdır. Sağlıklı beslenmenin en önemli besin kaynaklarından olan semizotu özellikle salata olarak tüketilir. Omega 3 bakımından çok değerli bir yerde bulunur. Demir, kalsiyum, potasyum, C, A, E, B1, B2, B6 vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineralin kaynağıdır. Kalori bakımından da oldukça düşük olması nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmez besinidir. Bu anlamda glisemik indeksini dengeleyen ve formda bir vücut için gerekli bir besindir.
Doymamış yağ asitlerinden olan omega 3 bakımından zengin olan semizotunun sık sık tüketilmesi önerilir. Kolesterolün düşürülmesine katkı sunduğu gibi kan basıncının da dengelenmesine yardımcı olur. Bağırsaklarda bakteri, mikrop gibi parazitlerin üremesine de izin vermez. İdrar söktürücü ve toksin attırıcı özelliğe sahiptir. Böbrekteki kum, taş gibi fazlalıkları temizler ve hemoroid oluşumuna müsaade etmez. Son zamanlarda balkonda semizotu yetiştiriciliği başladı ve çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Bizde bu konuyla ilgili insanların akıllarına takılan sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.
Balkonda Semizotu Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda semizotu yetiştiriciliği için en önemli soruların başında ekimi nasıl yapılır gelir. Öncelikle geniş bir saksıya ihtiyaç bulunur ve killi ya da kumlu toprak ile üstten 4 parmak kalacak şekilde doldurulur. Bu toprağın gübre ile harmanlanması çok önemlidir. Daha sonra alınan tohumları tuz döker gibi serperiz. Daha sonra üzerine yaklaşık 2 parmak kadar daha toprak atarız. Ardından ilk suyunu yani can suyunu veririz ve çimlenme sürecini başlatırız. Yaklaşık 15 gün sürecek bu süreçte her gün yağmurlama tekniği ile sulamamız gerekir. Çok sıcaktan ve soğuktan uzak tutmalıyız. Ardından filizler baş göstermeye başlar ve ondan sonra hızlı bir şekilde uzarlar. Yaklaşık 30 gün içerisinde de hasat edilme boyuna ulaşırlar.
Semizotu Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Semizotu sıcak havayı ve ışıklı ortamları sever. Bu yüzden semizotu ekimi ışık gören ama gün ışığını direkt olarak almayan bir yerde ve ilkbaharın ilk zamanlarında ekimi uygundur.
Ekimi Yapılacak Semizotunun Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Ekim yapılacak semizotu için killi ya da kumlu toprak yeterli olacaktır. Zengin mineralli gübre ile beslenmiş olması ayrıca önemlidir.
Semizotu Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda semizotu yetiştiriciliği ile pek çok soruya yanıt vermeye çalışıyoruz. Gübre konusu ise belki de bunların en önemlisidir. Çünkü gübrenin kalitesi toprağı etkiler, toprağın kalitesi de ürünü ve verimi etkiler. O yüzden gübre her toprak için şarttır.
Semizotu Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Semizotu yetiştiriciliği için en uygun yer, gün ışığını bol bir şekilde alan balkonlardır. Geniş alan ve oksijenin bol olması nedeniyle tercih edilir.
Ekilen Semizotunun Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Semizotu yazın ekilip, gelişimini sürdürdüğü için sürekli suya ihtiyacı olan bir besindir. O yüzden özellikle ortamın sıcak olduğu zamanlarda günlük olarak su verilmesi çok önemlidir.
Ekilen Semizotunun İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Semizotu çabuk büyüyen ve gelişen bir bitkidir. Çimlenme süreci bittikten sonra gübrenin ve sulamanın da etkisi ile hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. 30 gün içerisinde de hasat edilecek boya ulaşır.
Semizotu Tohumu ve Fide Fiyatları
Balkonda semizotu yetiştiriciliği yapacaksanız fide ya da tohuma ihtiyacınız vardır. Bunun içinde botanik bahçelerinden çok uygun fiyatlara temin edebilirsiniz.
Semizotu Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda semizotu yetiştiriciliği yapma konusunda pek çok detaya değindik. Son olarak da bu işlemlerden ne kadar ürün elde edeceğimiz kalıyor. Bu tabi ki sizin ekim alanına bağlı olarak değişecektir. Tek bir orta büyüklükteki saksı da hasat zamanı yaklaşık 400 gram semizotu çıkacaktır.