Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta tere nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Tere Bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Tere Bitkisinin Faydaları
Tere, turpgiller familyasının, özellikle salatalarda kullanılan en önemli üyelerinden biridir. İçeriğinde bulunan A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir, fosfor gibi çok önemli vitamin ve mineralleri nedeniyle sağlıklı yaşamın en önemli besinlerindendir.
Düzenli tüketilen tere, pek çok kronik rahatsızlığı önlemede etkilidir. Kötü kolesterolü düşürmesi sayesinde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Stresin neden olduğu kalp dokusu hasarını da içinde bulunan vitaminler ile büyük ölçüde onarır. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan tere, bu özelliği ile birlikte kemik sağlığı içinde birebirdir. Soğuk algınlığına yakalanmamak için sık sık tere tüketin. Bağışıklığı koruyucu özelliği nedeniyle vücudu dinç tutar ve yorgunluk gibi direnç düşüklüklerine asla izin vermez. Böylesine muhteşem bir besin kaynağını evlerine getirmek isteyen bazı insanlar saksılarda yetiştirmeye başladılar. Balkonda tere yetiştiriciliği bu anlamda oldukça önemli bir duruma yükseldi.
Balkonda Tere Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda tere yetiştiriciliği önemi artarken, bununla ilgili merak edilen sorular ortaya çıkmaya başladı. Özellikle ilk kez yapacak olanların en çok merak ettiği konu tere ekimi nasıl yapılır oldu. Tere, zararlı madde içermeyen toprağı sever, biz de bu yüzden böyle bir toprak alarak saksımızın 4/3 ‘ü kadarını dolduralım. Toprağı iyice ıslattıktan sonra tohumlarımızı üzerine serpin ve çok ince bir şekilde üzerini toprakla örtün. Sonra saksıyı tülbentle kapatın ki sera etkisi görsün. Tohumların sağlıklı bir şekilde filizlenip, ürün vermeye başlaması için çok dikkatli sulama yapılmalıdır. Ne çok fazla yaparak öldürmeli, ne de çok az su vererek kurutmalıyız. Filizlenme ve toprak üstünden baş göstermesi yaklaşık 1 haftayı bulur. Sonrası ise tamamen güneş ve su arasında geçecektir. 30 gün kadar sonra tereler iyice olgunlaşmış olacaktır.
Tere Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Tere ekimi ilkbahar aylarında yapılır. Soğuk hava nedeniyle çok çabuk zarar göreceği için ılıman bir havayı severler. Balkonda yetiştireceğiniz tere için kışın eğer uygun hava sıcaklığını ayarlayabilirseniz o zamanda ekebilirsiniz.
Ekimi Yapılacak Terenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Tere için toprak neredeyse çok önemsizdir. Hemen her toprakta bir şekilde üremeyi başarır. Ancak yine de içerik bakımından zengin tınlı topraklar en ideal topraklardır.
Tere Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda tere yetiştiriciliği yapmak diğer bitkiler arasında belki de en kolayıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi toprak konusunda çok seçici davranmaz. O yüzden zengin içerikli toprak vermeniz halinde gübreye ihtiyaç duymaz.
Tere Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Tere yetiştiriciliği soğuk olmayan ve gün ışığını gören her yer de yapılır. İnsanlar genellikle bu konuda evlerinin balkonlarını kullanmaktalardır. Bu da tere yetiştiriciliği için gayet uygundur.
Ekilen Terenin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Tere, özellikle çimlenme sürecinde her gün sulanmalıdır. Toprağın nemi asla yok edilmemelidir. Filizler çıkmaya başladıktan sonra da gün aşırı sulanmalı. Aşırı sulamadan kaçınmalı.
Ekilen Terenin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Tere çok çabuk çıkan bir üründür. O yüzden ekimi yapıldıktan yaklaşık 40 gün içerisinde ürünlerin hasatına başlayabilirsiniz.
Tere Tohumu ve Fide Fiyatları
Tere tohumu, turpgil ailesinin bir üyesi olması bakımından oldukça uygun fiyatlara satılır. Adet olarak ayarlanan paketlerin içinde 100 tane olan tere tohumu fiyatı yaklaşık olarak 5.90 liradır.
Tere Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda tere yetiştiriciliği yapmanın heyecanını ürünleri hasat etmeye başladığınızda yaşarsınız. 30 cm çapında bir saksıya yapılan ekim sonucu yaklaşık 300 gr ürün verecektir.