Balıkesir’in tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Denize olan konumu itibariyle de doğal güzellikleri de barındıran şehir, yıl boyunca yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır. Özellikle yaz aylarında Balıkesir, ödüllere sahip olan plajları, birbirinden güzel koyları ve tarih kokan geçmişten kalma antik şehir kalıntılarıyla, turistik açıdan oldukça popüler bir şehrimizdir. Müthiş güzellikteki kaz dağları ise Balıkesir’in güzelliğine ayrı bir hava katmaktadır. Balıkesir’de gidilebilecek bölgeler arasında yer alan Antik şehir kalıntıları, mavi bayraklı sahil ve plajları, doğal güzellikteki park ve bahçeleri, çeşitli müzeleri ile gezi ve tatil amacıyla ziyaret edilebilecek ilk kentlerdendir. Balıkesir’de gezilebilecek yerler olarak ele alıp derlediğimiz listemize göz atarak, siz de eşsiz güzellikleri ile anılan Balıkesir’i daha yakından tanıtabilirsiniz.
1. Antandros Antik Kenti
Mozaikleriyle ünlü olan Antandros Antik Kenti’nin tarihi, M.Ö. 1200’lere kadar uzanmaktadır. Edremit ilçesinin Altınoluk beldesinde bulunmaktadır. Arkeolojik kazılarına 2000 yılında başlanan Antandros Antik Kenti, mozaiklerle dolu bir villa, kente ait kanalizasyon ağı ve o döneme ait birçok lahit barındırmakla birlikte, arkeolojik kazılara halen devam edilmektedir. Antandros Kenti’nin adı, Troya Savaşı’nda da belirtilmektedir.
2. Kaz Dağları
Çanakkale ve Balıkesir arasında bulunan Kaz Dağlarının zirvesi 1774 metredir. Zirvesine Karateş Tepesi adı verilmektedir. Birçok canlı türüne de ev sahipliği yapan Kaz Dağları’nın, farklı bölgelerinde şelaleleri de bulunmaktadır. Kara Menderes, Gönen, Tuzla ve Biga çaylarının yolları Kaz Dağları’ndan geçmektedir. Mitolojik olarak Afrodit’in güzellik kraliçesi ilan edildiği yerin de Kaz Dağları olduğu söylenmektedir. Sarıkız efsanesi de Kaz Dağları’nda geçen bir efsanedir. Milli parklarımızdan olan Kaz dağları, tüm bu özellikleri sayesinde her yıl gezi, doğa turu ve tatil yapmak isteyenlerin uğrak mekanları arasındandır.
3. Kyzikos Antik Kenti
Kyzikos Antik Kenti, Strabon’nun yazarı olduğu söylenen bir kitaba göre eskiden ana karaya iki köprü sayesinde bağlanan bir adaymış. M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi barındıran antik kent, birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış ve yönetildiği dönemlerde uygarlıkların bilim ve kültür merkezleri haline gelmiştir. 1063’te meydana gelen bir depremde tamamen yıkıldığı düşünülen antik kent, tekrar inşa edilmiştir. Zamanla ana kara ile olan boşluğun dolmasıyla kentin terk edildiği düşünülmektedir. Erdek ilçesine yakın bir konumda bulunan Kyzikos Antik Kenti, ziyaretçilerini beklemektedir.
4. Balıkesir Saat Kulesi (Koca Saat)
Balıkesir Saat Kulesi, halk arasında Koca Saat olarak da bilinmektedir. 20 metre yüksekliğinde olan saat 5 katlı bir yapıya sahiptir. Kulenin her yüzünde birer saat bulunmakla beraber zirvesi ve kubbesi bir yapıdadır. Balıkesir Saat Kulesi, ilk olarak 1827 yılında Silistre Valisi olarak görev yapan Giritli Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olmakla birlikte, 1897’de gerçekleşen depremde yıkılmıştır. Ardından Mutasarrıf Ömer Ali Bey, Koca Saat’i tekrar orijinal haliyle yaptırmıştır. Koca Saat, belediye parkının içerisindedir.
5. Cunda Adası
Ayvalık ilçesinde yer alan Cunda Adası, bölgedeki diğer 21 adadan yerleşimin olduğu tek ada olması nedeniyle ayrılmaktadır. Diğer adı Alibey adası olarak bilinen Cunda Adası, Ege Denizi’nin en büyük 4. adasıdır. Yaz aylarında yerli ve yabancı milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Cunda Adası’nda, eski yıllardan kalma kiliselere, manastırlara ve evlere rastlamak mümkündür. Günümüzde birçok kafe ve restoranın da bulunduğu ada, 1976 yılından itibaren sit alanı olarak korunmaktadır.
6. Kapıdağ Yarımadası
Erdek ve Bandırma Körfezi arasında bulunan Kapıdağ Yarımadası, ormanlarla kaplıdır ve birçok koyu bulunmaktadır. Denize girme imkanının yanında trekking yapacaklar için de ideal mekanlardan birisidir.
7. Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi
Fatih Sultan Mehmet’in veziri olan Zağnos Paşa tarafından 1461 yılında yaptırılan Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, Balıkesir’in en büyük camisi olmaktadır. Düzgün yontma ve kesme taşlardan yaptırılan Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, 1897 depreminde yıkılmıştır. Koca Saatte olduğu gibi Mutasarrıf Ömer Ali Bey’in 1908 yılında tekrar yaptırdığı camii, kare plana sahiptir. Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmet Akif’in hutbe okuyarak halkın vatanı kurtarmak adına cesaretlendirilmesine de vesile olan Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, yerli ve yabancı birçok ziyaretçi kabul etmektedir.
8. Yıldırım Camii ( Eski Camii) ve Külliyesi
Eski camii olarak da anılan Yıldırım Cami ve Külliyesi, 1403 yılında yapılmıştır. Camiinin planı ters T şeklindedir ve kesme taşlardan yapılmıştır. Yıldırım Camii ve Külliyesi içerisinde hamam, medrese, darüşşifa, imaret türbe ve kasır bulunmaktadır.