Balkonda Bamya Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta bamya nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Bamya bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Bamyanın Faydaları

Bamya, ebegümecigil ailesinin bir üyesi olup, ılıman iklimleri seven çok değerli bir besindir. Kökleri oldukça derin olan bamyaların sapları da 70 cm’ye ulaşır. Tohumları yuvarlak ve yeşil renkli olurken, meyvesi de ince, uzun ve piramit şeklinde çıkar. Çok sıcak ortamlara dayanabilir ama aşırı soğuklarda anında yok olur.

Balkonda Bamya Yetiştiriciliği

Mide ve bağırsakları çok iyi çalıştırdığı için sindirim sistemine büyük destek verir. İdrar söktürücü olduğu kadar kabızlığı gidermekte de oldukça iyidir. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilir ve bu bamya suyu göğsü rahatlattığı için öksürük ve tıkanmalara iyi gelir. Bamya tazeyken toplanıp tüketilmelidir, durdukça kararır ve sertleşir. Faydaları ve tadı ile efsaneleşmiş olan bamya artık evlerde yetiştirilmeye başlandı. Balkonda bamya yetiştiriciliği son dönemlerde oldukça popüler olduğu için bizde konu ile ilgili bazı ip uçlarını ve yöntemlerini paylaşmak istedik.

Balkonda Bamya Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda bamya yetiştiriciliği ilk kuralı güneş alan bir yere sahip olmaktır. Eğer böyle bir balkona sahipseniz o zaman tohumlarınızı hazırlayabilirsiniz. Bamya tohumları öncelikle küçük bir saksıya ekilir ve üzeri 1 cm toprak ile örtülür. Aşırı su vermek bu aşamada tohumları öldüreceği için, püskürtme suretiyle su verilmelidir. Ardından filizlenmeye ve uzamaya başlayan bamya fideleri, büyük saksılara alınır. Burada gübre bakımından zengin toprak ile bütünleştirilir ve gün aşırı sulanmaya devam edilir. Yaklaşık 55 gün süre ile bu süreç devam ederken fidelerin büyüdüğünü ve çiçeklenmeye başladığını gözlemlersiniz. Bu an bile başlı başına bu işle uğraşmak için yeterli bir sebeptir. Ardından ürünleri hasat etmeye başlayabilirsiniz.

Bamya Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Bamya ekimi Mayıs aynın başında ekilebilir. Dediğimiz gibi güneşi gören bir yerde olması çok önemlidir. Sıcak, toprakların ve bitkilerin en çok sevdiği iki şeyden biridir. Diğeri de zaten malum olan sudur.

Ekimi Yapılacak Bamyanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Bamya yetiştiriciliğine başlamayı kafaya koyduysanız mutlaka toprak konusuna ayrı bir önem göstermelisiniz. Çünkü bitkiyi vezir edecek olan da rezil edecek olan da topraktır. O sebeple yüksek vitaminli gübreler içeren bahçe toprağı kullanmak gerekir.

Bamya Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda bamya yetiştiriciliği yaparken, su ve toprağa önem verdiğimiz gibi gübre konusunda da çok dikkat etmeliyiz. Gübrenin taze olmaması ve hayvansal bir gübre olması gerektiğini sakın unutmayın.

Bamya Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Bamya yetiştiriciliği balkonda yapılmakla birlikte bir saksının size yetmeyeceğini söylememiz gerekir. O sebeple balkonunuz genişse özel bir dikdörtgen 1 metre genişliğinde bir kap yaptırabilirseniz çok daha kayda değer ürün elde edebilirsiniz.

Ekilen Bamyanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Bamya, tohum sürecinde sulanmayı çok sevmez. O yüzden az miktarda ve püskürtmeli bir sulama yöntemi ile sulanmalıdır. Aşırı miktarda verilecek su nedeniyle tohumlarınız daha filizlenmeden yok olacaktır. Bundan sonraki süreçte ise gün aşırı sulamayı ve ürün vermeye yaklaştığında da sulamayı azaltmanız önerilir.

Ekilen Bamyanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Bamya ilk tohum toprağa girdikten yaklaşık 60 gün sonra ürünlerini vermeye başlayacaktır. Ancak ilk hasat oldukça az olacaktır ve belki de bir yemek için bile yetmeyecektir. O sebeple daha çok fide ekmeniz gerektiğini belirtelim.

Bamya Tohumu ve Fide Fiyatları

Bamya fidelerini dikerek işe başlayacaksanız botanik bahçelerde 2.00 liradan fideleri satmaktadırlar. Paket halinde tohum almak isterseniz de bir paketi 7.00 lira civarında olup yaklaşık olarak içinde 50 tane tohum bulunur.

Bamya Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda bamya yetiştiriciliği beklediğinizden az ürün verecektir. Tabi eğer tek bir saksı da bu işi yapmayı düşünüyorsanız. Eğer tam olarak balkonda yetiştirdiğiniz ürünlerden bir tencere yemek yapmak isterseniz, en az 4 büyük saksıya bamya ekmeniz gerekir.

Balkonda Bamya Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir