Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta bezelye nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Bezelye bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Bezeleyenin Faydaları
Bezelye, beleyici özelliği ile yemeklerin yanı sıra garnitür olarak da kullanılır. Yeşil bir koza içinde küçük küçük boncuk gibi yetişen bezelye, yarı tropikal bölgelerde yetişen bir üründür. Düşük kalorisi nedeniyle sofraların vazgeçilmezidir. A vitamini, C vitamini, demir, magnezyum, folik asit ve sağlıklı yağlar içermesi bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Diyet lifleri yüksek olduğu için kilo vermede yardımcı olur. Düşük yağ ve kalori sebebiyle de diyet listelerinde yerini alır.
Bezelyenin yüksek tansiyonu önlediğini bilinir. Sahip olduğu mineraller ile kalbe dost bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi sindirimi de düzenler. Antioksidan özelliği ve anti-enflamatuar özelliği sayesinde de kırışıkların önlenmesine destek verir. Düzenli tüketildiğinde Alzheimer hastalığına da iyi geldiği saptanmış olup, gözler için bulunmaz bir üründür. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte evde bu tarz bitkilerin yetiştirilmesi ön plana çıkmıştır. O sebeple bu yazımızda balkonda bezelye yetiştiriciliği konusuna detaylı bir giriş yapacağız.
Balkonda Bezelye Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda bezelye yetiştiriciliği için en uygun zaman ilkbahardır. Soğuk havalara da dayanma özelliği olmasına rağmen tohumdan işe başlanacaksa ılıman bir hava tercih edilmelidir. Çünkü çimlenme işlemi sıcak havada çok kolay olur. Küçük bir saksıda öncelikle 3 4 tohum ekerek onun çimlenmesini yapacağız. Bu işlem yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Çıkan fidelerin hepsi kuvvetli olmayacağı için en güçlüsünü seçip koparın ve geniş bir saksıya ekin. Fidenin gelişimi biraz uzun sürer. Bu yüzden toprağı sürekli havalandırın. Çiçek verene kadar her gün düzenli olarak sulayın. Ardından sulama azaltılarak yağmurlama yöntemi ile sulamaya geçilir.
Bezelye Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Bezelye ekimi ılıman havayı tercih ettiği için çok sıcakları beklemeden ve don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman yapılması en uygunudur. Bunun için Mart ayı başı ya da ortaları ekim için idealdir. Zira bezelye 2 dereceye kadar dayanabilme özelliğine sahiptir. Aşırı sıcaklarda da ekstra su ile desteklenmelidir.
Ekimi Yapılacak Bezelyenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Ekim yapılacak bezelye için toprak seçimi çok önemlidir. Ağır toprakları istemez ve sus tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih eder.
Bezelye Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda bezelye yetiştiriciliği yaparken işin en önemli adımlarından biri de toprak ve gübredir. Toprağı ürüne uygun seçtikten sonra daha verimli mahsul almak için mutlaka gübreleme de yapmak gerekir.
Bezelye Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Bezelye yetiştiriciliği don tehlikesinin olmadığı her alanda yapılabilir. Son zamanlarda insanların balkonlarında, saksılarda bezelye yetiştirmeye başladığını rahatça söyleyebiliriz.
Ekilen Bezelyenin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Bezelye fideleme döneminde çok sık bir şekilde sulanmalıdır. Çiçek vermesiyle birlikte bu sulama belirli ölçüde azaltılarak sadece sprey ile sulama yapılır. Eğer aşırı bir sıcağa maruz kalırsa yeniden suyu arttırarak sulanması gerekir.
Ekilen bezelyenin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Bezelye tohumdan itibaren ekilmeye başlandığında çimlenmesi için yaklaşık 14 gün bir süre geçiyor. Tabi bu zaman normal ılıman bir havada ise böyledir. Soğuk havalarda süreç daha da uzar. İlk başlarda büyümesi zaman alsa da sonradan hızlı bir gelişim gösterir ve yaklaşık 60 gün içerisinde hasat edilmeye başlanır.
Bezelye Tohumu ve Fide Fiyatları
Bezelye tohumu da diğer tohumlar gibi çok uygun fiyata satılır. Burada önemli olan tohumun organik bir tohum olmasıdır. Bu tarz tohumlara istenilen fiyatı vermeniz, ürünün kalitesini direkt olarak size yansıtacaktır.
Bezelye Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda bezelye yetiştiriciliği yaparken alanınız biraz geniş tutmanız gerekir. Çünkü fidelerde en fazla 5 – 6 tane bezelye kozası çıkar. Günlük ihtiyacı karşılaması için en azından 7 fide dikmeniz çok iyi olacaktır.