Balkonda Çilek Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta çilek nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Çilek bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Çileğin Faydaları

Çilek, kokusu, tadı ve faydaları ile birlikte herkesin sevdiği bir meyvedir. İçinde bulundurduğu güçlü A ve C vitaminleri sayesinde iyi bir antioksidan kaynağıdır. Kalsiyum, demir, çinko gibi çok değerli besin öğeleri de mevcuttur. Yüksek oranda içerdiği lif ile de diyet listelerinde önemli bir tatlı görevi görmektedir.

Yaz ayı gelmesiyle birlikte kokusuyla birlikte akıllara düşmeye başlar. Güneş ışınlarının derimize verdiği olumsuz etkileri önlemeye çalışır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Kalp ile ilgili hastalıkların oluşma riskini azaltır. Böyle güçlü özelliklere sahip olan çilek eğer düzenli yenilirse karaciğeri dinlendirir ve kalp krizi riskini önler. İçerdiği vitamine şöyle bir örnek verirsek ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu daha iyi anlarız. Bir kap çilek yemek günlük C vitamini ihtiyacının % 110’unu karşılamaktadır. Haliyle bu kadar yararlı bir besini insanlar sürekli elinin altında görmek istiyor. O yüzden balkonda çilek yetiştiriciliği ön plana çıkmışken, bununla ilgili sorulabilecek soruları kısa kısa cevaplandırmak için yazımıza devam edelim.

Balkonda Çilek Yetiştiriciliği

Balkonda Çilek Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin kafalarına herhangi bir şey takılmaması için önemli noktalara değineceğiz. Öncelikle saksıda yetişebilecek çilek fidelerini botanik bahçelerden temin etmemiz gerekir. Daha sonra işin en önemli kısmı saksı seçimidir. Saksı çok derin olmamakla birlikte 20 cm bir derinlik ideal olarak görülür. Genellikle dikdörtgen olan uzun dar saksılar kullanılmalıdır. Dip not olarak işin en önemli kısmını söylemek gerekirse, fideler meyve vermeye başladığı andan itibaren, meyvelerin toprakla teması engellenmelidir. Bu yüzden çilekler saksının kenarlarından dışarı doğru salınır. Toprak olarak da torf kullanılmalıdır. Torf, içeriği gereği organik besinlerle doldurulmuş zengin bir toprak türüdür. Bahsettiğimiz saksıya 3 fide koyulabilir. Fidelerin köklerini çıplak olarak toprağa gömmek yerine saksılı bir şekilde gömülürse çok daha verimli olur. Toprak sürekli nemli tutulurken, güneşte eksik edilmemelidir.

Çilek Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Çilek ekimi mart ayında başlar ve ekim ayına kadar devam eder. Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi kökleri saksılı olacak şekilde toprağa ekilirse dört mevsim ekilebilir. Önemli olan sıcak bir ortam sağlanmasıdır.

Balkonda Çilek Yetiştiriciliği

Ekimi Yapılacak Çileğin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Çilek ekimi için torf toprak kullanılır. Yüksek verimli bir toprak türü olan torf toprağına istenirse ekstradan gübre de ilave edilebilir.

Çilek Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda çilek yetiştiriciliği için en uygun toprağın torf olduğunu söylemiştik. Bu toprakta yeteri kadar zengin bir içerik bulunur. Bu yüzden ekstra bir gübre takviyesine normal şartlarda gerek yoktur.

Çilek Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Çilek yetiştiriciliği sıcak olan her alanda yapılabilir. Derinliği çok fazla olmayan ve çıkan çileklerin toprağa değmemesi için dar saksılarda yetiştirilmesi gerekir. Bunun için en ideal yer balkondur.

Balkonda Çilek Yetiştiriciliği

Ekilen Çileğin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Çilek, sıcak seven bir meyvedir. Ancak doğru bir şekilde de sulama yapılmalıdır. Yaprakları ve meyveleri ıslatılmadan köklerine 3 günde bir su ekleyerek nemlendirmek gerekir.

Ekilen Çileğin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Nisan ayında ekilen çilekler ilk meyvelerini Mayıs ayının ortalarında ve Haziran ayında vermeye başlar. Ancak asıl meyveler bir sonraki yıl aynı dönemde çıkar.

Çilek Tohumu ve Fide Fiyatları

Çilek tohumları paketler halinde satılır ve yaklaşık ortalama fiyatları 5.00 lira civarındadır. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise çeşitli çilek tohumları olmakla birlikte saksıda yetiştirmeye uygun tohumları almak gerekir.

Çilek Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda çilek yetiştiriciliği sonunda ürünleri heyecanla bekleyen insanlar kayda değer miktarda ürünü görmek isterler. Her bir fideden yaklaşık 15 adet çilek çıkmaktadır. Buradan yola çıkarak ekim alanınızın büyüklüğü ve fide sayısına göre rakam o oranda artacaktır.

Balkonda Çilek Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir