Balkonda Dereotu Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta dereotu nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Dereotu bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Dereotunun Faydaları

Başta salatalar olmak üzere yemeklere kattığımız dereotu bu anlamda geniş bir alanda kullanılmaktadır. Keskin kokusu ve yemeklere verdiği renk ile de oldukça tercih edilmektedir. Zayıflatma özelliği nedeniyle de tercih edilen dereotu mineral ve vitamin deposu olarak bilinir. Yaklaşık 120 cm sap yüksekliğine ulaşabilen dereotu sonbahar aylarında toplanır. Genellikle çiğ olarak salatalarda tüketilir.

Balkonda Dereotu Yetiştiriciliği

Bir tutam dereotu bir yetişkinin günlük ihtiyacı olan A vitamini ve ve C vitamini ihtiyacının % 40’ını karşılamaktadır. Dereotu bu özelliği yanı sıra folik asit, demir, kalsiyum ve mangan içeriği de yüksek olan besinler arasında yerini alır. Bakımı çok basit olan balkonda dereotu yetiştiriciliği her insanın yaptığı ya da yapmak istediği bir hobi halini aldı. Bu yüzden bu konuyla ilgili oluşabilecek sorulara herkesin anlayabileceği ve uygulayabileceği cevaplar vermek için yazımıza devam edelim.

Balkonda Dereotu Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda dereotu yetiştiriciliği için önce neler gerekir neler yapılmalıdır çok iyi bilmek gerekir. Aldığımız tohumlar toprakla buluşturmadan önce yaklaşık 5 saat kadar ıslak bir peçete ya da suda bekletmek çimlenme sürecini hızlandıracaktır. Daha sonra verimli ve zengin mineralli toprak ile saksımızın 4/3’ünü dolduralım. Sonra ıslattığımı bu tohumları toprağın üzerine serpelim. Ardından çok az kalınlıkta olacak şekilde tohumların üzerini toprakla kaplayalım. Sprey ile sulayarak iyice nemlendirdiğimiz toprağı, en son aşamada streç film ile sararak çimlenmesine yardımcı olalım. Bu streç filmi gün aşırı açarak havalandırmak çok önemlidir. Yaklaşık 15 gün içerisinde filizlenmeye başlayacak olan dereotu saksısından streç filmi sökelim ve en üst kısmından çok hafif bir budama yapalım. Bu sayede dereotunun büyümesi hızlanacaktır.

Dereotu Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Dereotu ekimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Gün ışığını sevdiği için karanlık bir yerden uzakta bulunması gerekir.

Ekimi Yapılacak Dereotunun Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Dereotu çok narin bir bitkidir. Müdahaleyi sevmediği için toprağın verimli olması çok önemlidir. İlk başta yanmış çiftlik gübresi ilave ederek desteklenebilir.

Dereotu Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda dereotu yetiştiriciliği oldukça kolay ve çok bakım istemeyen bir işleme sahiptir. Hangi ürün için olursa olsun mutlaka zengin mineralli bir toprak kullanmak, o bitkinin verimini arttıracaktır. Bu toprak başlı başına yetecektir ama istenirse daha verimli olsun denirse gübre kullanımı tabi ki yapılmalıdır.

Dereotu Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Dereotu yetiştiriciliği balkonda ya da terasta veyahut gün ışığı alması koşulu ile odada bile yetiştirilebilir. Dereotunun verimli bir şekilde yetişmesi için mutlaka gölgeden uzak ve güneşi gören bir yerde olması gerekir.

Ekilen Dereotunun Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Dereotu ilk tohum ekildiğinde spreyleme suretiyle nemlendirilerek çimlenmesi sağlanır. Ardından büyümeye başlayan dereotları yine yağmurlama yöntemi ile sulanmalıdır. Çok aşırı suyu sevmeyen dereotları için 4 günde bir yağmurlama yöntemi ile toprak ve yaprakları sulanır.

Balkonda Dereotu Yetiştiriciliği

Ekilen Dereotunun İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Dereotu ilk bahar aylarında ekilir ve 20 gün çimlenmesi için bir süre geçer. Ardından büyümeye başlayan fideler yaklaşık 50 gün sonunda ürünlerini vermeye başlar. Saksıda yetiştirdiğiniz ürünlerin hepsini bir anda koparmayın. Çünkü dereotu çabuk ölen bir bitkidir. Bu yüzden ihtiyacınız kadar olanı alın.

Dereotu Tohumu ve Fide Fiyatları

Dereotu tohumunu fidan işleriyle uğraşan işletmelerde ve yapı marketlerin bahçe bölümünden temin edebilirsiniz. Çok düşük fiyatlara fide de bulabileceğiniz için, dilerseniz direkt olarak fideleme ile işe başlayabilirsiniz.

Dereotu Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda dereotu yetiştiriciliği ile oldukça fazla ürün hasat edebilirsiniz. Çünkü ilk ürünler çıkmaya başladıktan sonra aynı toprağa tekrar tohumları ekebilir ve yenilerinin çıkması için zaman kazanabilirsiniz. Bu anlamda günlük ihtiyacınızın fazlasını balkonda yetiştirmek suretiyle temin edebilirsiniz.

Balkonda Dereotu Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir