Balkonda Fasulye Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta fasülye nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Fasülye bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Fasülyenin Faydaları

Yeşil Fasulye kalori bakımından oldukça düşük olmasıyla birlikte kolesterol içermez. Lif oranı çok yüksek olduğu için diyet programlarına dahil edilir. Günlük protein ihtiyacının karşılanmasına da destek verir. A, C, K, B6 vitaminleri ve kalsiyum, demir, potasyum gibi mineraller bakımdan oldukça zengindir. Bağışıklık sistemine iyi gelen antioksidanlara sahip olan fasulye, kemik sağlığı bakımından da oldukça önemlidir.

Balkonda Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye yüksek miktarda flavonoid içerdiği için kalp hastalıkları riskini düşürmeye yardımcı olur. Sahip olduğu Omega 3 yağı ile vücudun kolesterol seviyesini düzenler. Bu kadar kıymeti bir besinin sofralarımızdan eksik edilmemesi gerektiği gibi bizzat kendimizde yetiştiriciliğini yapabiliriz. Balkonda fasulye yetiştiriciliği yaparak kendilerine hobi edinmek isteyen insanlar için bu işin püf noktalarına kısaca değineceğiz.

Balkonda Fasulye Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda fasulye yetiştiriciliği için öncelikle fasulye tohumlarını 2 saat kadar suda bekletin. Ardından bu tohumları saksılara beşer onar tane ekin. Can suyunu da verdikten sonra sıcak bir ortamda bırakın. Çok geçmeden tohumların filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Takribi 10 gün içerisinde ilk filizler çıkmaya başlar. Bu aşamadan sonra suyu çok vermemeniz gerekiyor. 3 günde bir toprağı nemlendirecek kadar su yeterli olacaktır. Toprağın bahçe toprağı olmasına dikkat edin ve içine koyun gübresi eklerseniz de tohumların ve filizlerin daha hızlı büyüdüğüne şahit olacaksınız. Filizler iyice büyüdükten sonra toprağı havalandırmanız gerekiyor. Fasulyeler tırmanan bir bitki olduğu için onun dik bir şekilde uzaması için ince bir çıta ile topraktan destek almasını sağlamalısınız.

Fasulye Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Fasulye ekimi iki zaman diliminde yapılır. Bunlardan biri Mart ayının başında başlar, diğeri ise Temmuzun ikinci haftasında başlar. İki zaman diliminde de istenen verimi alabilirsiniz. Zaten çok fazla su isteyen bir sebze olmadığı için bakımı da oldukça kolaydır.

Ekimi Yapılacak Fasulyenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Ekimi yapılacak fasulye için fidancıdan güzel ince taneli kum alınmalıdır. Verimli olması için toprağın hava alabilen özellikte ve PH derecesi 7.0 civarında olan topraklar tercih edilmelidir.

Fasulye Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda fasulye yetiştiriciliği konusunun önemini anlayanların en çok dikkat ettiği husus gübredir. Çünkü gübre sayesinde ürünleriniz çok verimli ve bol çıkacaktır. O sebeple gübre şarttır.

Balkonda Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Fasulye yetiştiriciliği güneş gören herhangi bir yerde yapılabilir. Rüzgarı sevmeyen fasulye fidelerini korumak gerekir. Balkon bu tarz bitki yetiştirmelerde ideal bir yerdir. Balkonda fasulye yetiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Ekilen Fasulyenin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Fasulye tohum olarak ekildiğinde sadece can suyu verilir ve yaklaşık 10 gün içerisinde gün aşırı sulanır. Ardından filizler çıkmaya başlar ve gün aşırı sulama devam eder. Ama bu kez yağmurlama yöntemi ile yapılır. Ardından ürünler çıkmaya başladığı andan itibaren su azaltılır ve 3-4 günde bir verilmeye başlanır.

Ekilen Fasulyenin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Fasulye filizlenme süresi 10 gün sürdüğünü düşünürsek ve toprak verimli gübre ile desteklendiyse, ürünleri 50 gün gibi bir süre içerisinde almaya başlarsınız.

Fasulye Tohumu ve Fide Fiyatları

Fasulye tohumu 50’li paketler halinde botanik bahçelerinde satılmaktadır. İthal olmayanını bulabilirseniz çok şanslısınızdır. Paket halinde satılan bu tohumlar çok cüzi rakamlara bulunabiliyor.

Fasulye Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda fasulye yetiştiriciliği yapılıyorsa, ürünün ne kadar çıkacağı da büyük bir merak konusudur. Yaklaşık 5 tohumluk bir saksı da 1 kişinin yemek yapıp yiyebileceği kadar ürün çıkacaktır. O yüzden tohum ve saksı sayısını arttırarak bir ailenin 1 haftalık ihtiyacını hasat edebilirsiniz.

Balkonda Fasulye Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir