Balkonda (Saksıda) Havuç Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta havuç nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Havuç bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Havucun Faydaları

Havuç, kış aylarında çıkar ve içerdiği vitaminler nedeniyle vücudun ihtiyacı olan gereksinimleri karşılamada çok büyük rol oynar. A, B, C, D, E vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Karaciğerin kuvvetlenmesini sağladığı gibi kalp rahatsızlığı ve damar sertliği gibi hastalıklarında önüne geçer. Diyet listelerinde ara öğünlerde yenilmesi tavsiye edilen havuç tok tuttuğu gibi oldukça sağlıklı mineralleri vücudumuza gönderir.

Balkonda (Saksıda) Havuç Yetiştiriciliği

Cildin canlanmasını ve güzelleşmesini sağlayan havuç, ağrı ve sızıları da azaltıcı antibiyotik etkisi vardır. Göz sağlığı konusunda oldukça yararlı vitaminler içerir ve görme gücünü arttırıcı katkısı bulunur. İçerdiği potasyum sayesinde kolesterol ve yüksek tansiyona karşı savaşır. Havuç suyu çok iyi bir antioksidan olduğu için vücuttaki toksinleri atmada yardımcı olur. Vücudun ihtiyacı olan en önemli besinlerde olan havucu evlerimizde yetiştirebileceğimizi biliyor muydunuz? Balkonda havuç yetiştiriciliği yaparak kendi ürünlerimizi kendimiz üretebiliriz. Bunun için gereken her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Balkonda Havuç Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda havuç yetiştiriciliği oldukça kolay ve kış aylarında ekimi yapılabilecek ender sebzelerdendir. Öncelikle 30 cm derinliğinde bir saksıya ihtiyacımız bulunuyor. Genişlik konusunda tamamen ne kadar yetiştirmenizle alakalı olarak sizin karar vermeniz gereken bir durumdur. Tohum ya da fide almadan da havuç yetiştirebilirsiniz. Var olan bir havucu yaprak kısmından 2 – 3 parmak kalınlığında kesin. Kesilen bu havuçları kesilmiş yüzeyini bir kaba koyalım ve temiz su ile dolduralım. Doğrudan ışık almayacağı ama gün ışığının olduğu bir yere alalım. Bir nevi çimlenme yöntemi olarak göreceğimiz bu işlemi yaklaşık 1 hafta boyunca yapın. Saksının alt kısmına küçük çakı taşları koyun ve üzerine saksının 3/4 ü kadar verimli gübreli toprak koyun. Havuçların yaprakları üstte kalacak şekilde toprağa yerleştirin ve üzerine bir miktar daha toprak atın. Haftada 1 yada 2 kez sulayarak gelişimini izleyin.

Havuç Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Havuç ekimi diğer ürünlere nazaran serin toprakları sever. Bu yüzden Şubat ayından itibaren ekimi yapılabilir. Temmuz ayından sonra toprak çok sıcak olacağı için o aydan sonra ekimi uygun görülmez.

Ekimi Yapılacak Havucun Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Havuç, derin ve serin toprakları sever. Taze gübre toprağa verilirse havucun rengini ve tadını bozar. Yanmış çiftlik gübresi ile toprak desteklenebilir.

Havuç Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda havuç yetiştiriciliği yaparken toprağı gübrelemeyi unutan yetiştiriciler var. Bu durumda da ürün çok verimsiz bir şekilde gelişim gösterir. Bu nedenle toprağı yormayan gübre desteği olmalıdır.

Havuç Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Havuç yetiştiriciliği serin havaları ve serin toprağı sevdiği için çok aşırı güneş almayan balkonlarda, saksılarda yapılabilir.

Ekilen Havucun Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Havuç, serin toprağa ekildiği için çok fazla su istemez. Haftada bir olacak şekilde belki bu rakam 2 ye çıkartılabilir, sulama yapılmalıdır.

Ekilen Havucun İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Havuç Şubat ayında ekilir ve yaklaşık 60 gün ile 100 gün arasında ilk hasatını vermeye başlar. Hasat yaklaşık Temmuz ayının sonuna kadar sürer.

Havuç Tohumu ve Fide Fiyatları

Havuç yetiştiriciliği yapmak için tohum ve fideye ihtiyacınız bulunmuyor. Yukarıda da yöntemi anlatmıştık. Ancak ben tohumdan üretim yapmak istiyorum derseniz, botanik bahçelerinde çok uygun fiyatlara tohum ve fideleri bulabilirsiniz.

Havuç Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda havuç yetiştiriciliği oldukça kolaydır ve iyi mahsul veren bir üründür. İlk hasat zamanında bir saksıda ektiğiniz fide ya da tohuma endeksli olarak 6 -7 adet kadar havuç hasat edebilirsiniz.

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir