Balkonda (Saksıda) Kekik Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta kekik nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Kekik bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Kekiğin Faydaları

Kekik, kırmızı ve beyaz renkli çiçeklere sahip bit bitki olup, kansere karşı koruyucu etkisi bulunur. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller nedeniyle de bedin değeri oldukça yüksektir. Bu bitkinin yağı, suyu, çiçekleri ve yaprakları, yani her şeyi kullanılabilir. Sadece aşırı bir şekilde tüketimden kaçınmamız gerektiğini dip not olarak belirtelim.

Balkonda (Saksıda) kekik Yetiştiriciliği

Kekik genellikle çayırlık ve ormanlık alanda yetişir. Ancak evlerimizde, balkonlarımızda, saksılarda da yetiştirmek mümkündür. Yemeklerin baharatı olarak kullanırken özellikle tavukla çok iyi bir uyum içindedir. Kendine has, keskin bir kokusu bulunur. İlaç yapımında da yer almaktadır. Çiçekleri ve yaprakları ise tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Kekik yapısında bol miktarda A, C, E, K vitaminlerin bulunur. Bunun yanı sıra potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Peki ormanlık alanda ağırlıklı olarak yetişen bu bitkiyi balkonumuzda nasıl yetiştiririz. Balkonda kekik yetiştiriciliği konusunu biraz daha detaylandıralım.

Balkonda Kekik Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda kekik yetiştiriciliği yapmak için bazı püf noktalarını bilmek yeterli olacaktır. Saksının dibine taş parçaları koyarak onu drenajlı bir hale getirmeliyiz. Hafif torflu ve gübresi bol olan toprak kullanılmalıdır. Fidelerin dikim arada 10 cm olacak şekilde olması idealdir ama orta boy bir saksıda yetiştireceksek bu mesafeyi yarı yarıya indirebilirsiniz. Toprağa ektiğimiz kekik fidelerine can suyu vermeli ve güneş gören bir bölgede muhafaza etmeliyiz. Fideler büyüdükçe duruma göre çok sıkışık olduysa onları başka saksılara almak verimi arttıracaktır. Güneşi çok sevmesine rağmen kışın solup giden bir bitki değildir. O yüzden bakımı da oldukça kolaydır.

Balkonda (Saksıda) kekik Yetiştiriciliği

Kekik Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Kekik ekimi Mart ayının ortasında başlar ve Mayıs ayının sonuna kadar devam eder. En verimli olacakları dönem bu şekilde belirlenmiştir. Yani don ve aşırı soğuk olaylarının tamamen ortadan kalkmış olması gerekir.

Ekimi Yapılacak Kekiğin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kekik toprağı torflu olması ve içeriğinde zengin gübreler ile takviye edilmiş olması ürün için iyi olacaktır. Aynı zamanda toprağın alt kısmında drenaj için çakıl taşları koymak gelişimine katkı verecektir.

Kekik Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda kekik yetiştiriciliği yaparken, gübreye gerek olmadığı düşünülür ama gübreler bitkilerin mazotu gibidir. O yüzden zengin mineralli gübreler kullanılmalıdır.

Kekik Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Kekik yetiştiriciliği güneşi gören ve aşırı soğuklara maruz kalmayan her yerde yapılabilir. İnsanlar genellikle artık balkonlarında kekik yetiştirmeye başlamış ve evlerinde kendi ürettikleri ürünleri kullanır olmuşlardır.

Balkonda (Saksıda) kekik Yetiştiriciliği

Ekilen Kekiğin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Kekik sulama işlemi fidelerin dikimi ile başlar ve toprak suyu çektikçe kuruduğunu hissettikçe su verilmelidir. Bu da yaklaşık olarak 2 günde bir su vermek demektir. Aşırı bir şekilde sulamak bitkiyi öldüreceği için saksının drenajlı olmasına çok dikkat edilmelidir.

Ekilen Kekiğin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Mart sonu gibi ekilmeye başlanan kekik, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmeye başlar ve bu dönemde de toplanır. Genellikle sıcağı seven bitki olduğu için öğlen güneşi üzerine düşerken toplanırsa çok daha etkili bir ürün elde edilir.

Kekik Tohumu ve Fide Fiyatları

Kekik tohumu 0,05 lira ile 0,20 lira arasında bir fiyata sahiptir. Genellikle çoklu paketler halinde satılır ve 50 tanesi 7.50 lira civarında satılmaktadır. Kekik fide fiyatı da bir fide için 2.50 lira ile 4.00 lira arasında bölgeye göre değişmektedir.

Kekik Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda kekik yetiştiriciliği yapmaya başladığınız ve hasat zamanı geldi. Bu süreden sonra siz ürünleri aldıkça size sürekli ürün vermeye devam edecektir. Dolayısıyla tek bir saksıda, bir fideden, ihtiyacınız hatta ihtiyacınızdan çok daha fazlasını temin edebilirsiniz.

Balkonda (Saksıda) kekik Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1500