Balkonda (Saksıda) Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta kuzu kulağı nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Kuzu Kulağı bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Kuzu Kulağının Faydaları

Kuzukulağı hemen her bölgede yetişebilen ev ekşimsi tadı nedeniyle bazı yörelerde acı ot diye de anılan bir bitkidir. Egzama ve sedef hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğu bilinen kuzukulağı, pek çok soruna da iyi gelmektedir. Yapraklarında ve köklerinde adeta vitamin ve mineral depoları bulunur. Potasyum, oksalit asit, tanen, A vitamini, B vitamini, C vitamini, demir ve fosfor gibi pek çok mineral ve vitamin ile insanların ilgisini çekmektedir.

Balkonda (Saksıda) Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Kuzukulağı bedeni güçlendirir, diş eti ve ağız sağlığına iyi gelir. Bağırsakları yumuşattığı için müshil etkisi de görür. Kuzukulağının kökü kaynatılarak içilmek suretiyle, vücuttaki tüm kaşıntılar kesme özelliği de vardır. Mesane tıkanması ve ishali engellediği gibi iştah açıcı da bir etkisi bulunur. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da meraklılar evlerinde ve bahçelerinde kuzukulağı yetiştirmektedir. Hal böyle olunca bizde balkonda kuzukulağı yetiştiriciliği konusunu ele almak ve tüm soruları cevaplandırarak insanların bu uğraş ile ilgilenmelerine yardım olmak istedik.

Balkonda Kuzukulağı Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda kuzukulağı yetiştiriciliği yapmak için sadece 15 cm derinliğinde bir saksı işinizi görecektir. Çünkü çok derin köklere sahip değildir. Saksı nemli torf toprak ile doldurulmalıdır. Üzerine serpiştirdiğimiz kuzukulağı tohumlarından sonra, solucan gübresi ile onların üzerine iyice kapatalım. Tohumlar eğer çok sık olursa büyümesini engeller. O yüzden belirli bir gelişime ulaştığı zaman fideleri ayırmak gerekebilir. Toprağı nemlendirmek için sprey ile nemlendirmek gerekir ve tohumların çimlenmesi için gün ışığı ve su ile her gün bakım yapmalıyız. Yaklaşık 15 gün içerisinde çimlenen tohumlar, filizlerin daha iyi gelişmesi için güneşe alınır. Sıcaktan dolayı toprak sürekli kurur ve içindeki su buhar olur. Bu sebeple sık sık sulamaya özen gösterin. Yaklaşık 40 gün sonra ürünleriniz olgunlaşmaya başlayacaktır.

Kuzukulağı Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Kuzukulağı genellikle kış ayları dışında her mevsim yapılır. Çimlenme sürecinden sonra güneşe bolca ihtiyaç duyduklarından ekim için güneşli zamanlar çok idealdir.

Balkonda (Saksıda) Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Ekimi Yapılacak Kuzukulağının Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Ekim yapılacak kuzukulağı toprağı torf toprak olmalıdır. Toprağın diplerinin hava alması ve fazla suyun atılmasını sağlaması için drenaj çok önemlidir.

Kuzukulağı Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda kuzukulağı yetiştiriciliği yaparken zaten verimli toprak kullanılacaktır. Ancak ekstradan solucan gübresi gibi gübrelerin eklenmesi de ürünün kalitesini arttıracaktır.

Kuzukulağı Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Kuzukulağı yetiştiriciliği gün ışığını alan balkon ve pencere önleri gibi yerlerde rahatlıkla yapılabilir. Ancak aşırı güneşte kuruma ihtimali olduğundan sulamasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ekilen Kuzukulağının Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Kuzukulağı öyle çok sık su isteyen bir bitki değildir. Çimlenme sürecinde sprey ile sulamayı her gün yapmanız gerekir. Daha sonra güneşe çıkan bitki, çok sık bir şekilde toprağı kurursa nemlendirmek gerekir. Bu da 2 günde bir olarak görülebilir.

Balkonda (Saksıda) Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Ekilen Kuzukulağın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Kuzukulağı yaklaşık 15 gün çimlenme sürecini geçirir. Ondan sonra filizlenmeye başlayan ürün yaklaşık 40 gün sonra ürünlerini vermeye başlar.

Kuzukulağı Tohumu ve Fide Fiyatları

Balkonda kuzukulağı yetiştiriciliği yapmaya başlamak için tohumlarınızın olması gerekmektedir. Bu tohumları da en iyi botanik bahçelerden temin edebilirsiniz. İsterseniz internet üzerinden de bu tarz ürünleri satan yerler bulabilirsiniz. Tohumlar yaklaşık olarak 6.90 lira ile satılmaktadır. İçeriğinde 100 tane tohum bulunan paketler halinde bulunur.

Kuzukulağı Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda kuzukulağı yetiştiriciliği sonucunda elde edilecek hasat tamamen sizin ekim alanınızla ve topraktaki gübre oranıyla alakalı olacaktır. Geniş bir alanda ve çok zengin gübre ile bitkiyi beslediğiniz zaman sofralarınızı şenlendirecek kadar ürün hasat edebilirsiniz.

Balkonda (Saksıda) Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir