Balkonda (Saksıda) Lahana Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta lahana nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Lahana bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Lahananın Faydaları

Lahana yetiştiriciliği ve buna benzer ürünleri balkonda yetişirmek son zamanlarda insanların en favori uğraşları oldu. Hal böyle iken bu konularla ilgili püf noktalarını paylaşmak şart oldu. Lahana, antioksidan bir sebze olduğu gibi, iltihapları önler ve karaciğer yağlanmasını en aza indirir. Bağışıklık sistemini destekleyen A, C, E ve K vitaminleri gibi pek çok vitamini de yapısında bulundurur. Potasyum eksikliği olanların mutlak suretle yemesi gereken bir besindir. İçerdiği lif oranı nedeniyle diyet olarak tercih edilir ve sindirim sistemi içinde olumlu etkileri vardır. B6 vitamini açısından zengin olan lahana, vücuttaki toksik maddelerin atımını sağlar.

Balkonda (Saksıda) Lahana Yetiştiriciliği

Lahana yemeği yanı sıra kavurması, turşusu gibi pek çok çeşitte tüketilebilir. Belki lahana suyunu çok deneyeniniz yoktur ama ses kısıklığı ve kansızlık sorunlarına iyi gelmektedir. Bu kadar geniş bir kullanım alanı ve faydası olan bir sebzeyi sürekli sofralarımızda bulundurmamız gerekir. Bu yüzden balkonda lahana yetiştiriciliği yaparak elimizin altında sürekli bu nadide sebzeyi bulundurabiliriz.

Balkonda Lahana Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda lahana yetiştiriciliği için aldığımız lahana tohumlarını 1 gün su da bekletiriz. Bu işlem tohumların daha hızlı bir şekilde çimlenmesini sağlar. Bu tarz sebzelerde toprak ısısı 10 ile 20 derece arasında olması uygun görülür. Çimlendirme işlemi için bir kap içerisine ekerek ve fıs fıslama ile sulayarak ve kabın üzerini streç film kapatarak uygulayacağız. Bunu yaklaşık 14 gün süre ile yapacağız ve kapattığımız kabın gün aşırı hava almasını sağlayacağız. Belirli bir seviyeye gelmeye başlayan tohumlardan sonra streç çıkartılır ve filizlenen tohumlar geniş bir saksıya alınır. Daha sonra üzerini örtecek şekilde gübreli toprak ilave edin. Fideleri saksıya alırken toprağın iyice tavına gelmiş olmasına dikkat edin ve hava alması çok önemlidir. Fidenin ekildiği saksıyı rüzgar almayan ve gün ışığını görebilecek bir alana yerleştirin. Fideler iyice büyüyene kadar günlük olarak sulamaya devam edin.

Lahana Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Lahana ekimi kışın hariç her mevsim ekilebilir. Ancak çok sıcak ve kurak yerlerde ve özellikle direkt olarak güneşe maruz kalan yerlerde olacak şekilde ekim yapılmamalıdır. Bu yüzden saksıya ekilecek lahana için ideal ay Nisan ayıdır.

Balkonda (Saksıda) Lahana Yetiştiriciliği

Ekimi Yapılacak Lahana Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Lahananın ekimi yapılacağı toprak suyu iyi tutmalıdır. Ağır topraklarda verimi oldukça artacaktır. Ekim yapılan toprağın daha önceden başka bir ekim için kullanılmamış olması çok önemlidir.

Lahana Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda lahana yetiştiriciliği de dahil olmak üzere her sebze kaliteli gübre ister. Bu yüzden her şeyden feragat etseniz dahi gübresinden asla kaçmayın.

Lahana Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Lahana yetiştiriciliği özellikle balkonlarda yetiştirmek çok uygundur. Ortam ısısını dengelemek ve verimli bir hasat elde etmek için en ideal yer evlerin balkonu olarak belirlenmiştir.

Ekilen Lahananın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Lahana suyu sever. Bu yüzden günlük olarak sulanmak ister. Aşırı su vermelerde drenajlı saksılar sayesinde toprak fazlalığı zaten atacaktır.

Balkonda (Saksıda) Lahana Yetiştiriciliği

Ekilen Lahananın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Lahana çimlenme sürecini püf noktalarıyla birlikte uyguladıysanız yaklaşık 10 günde filizlenme aşamasına geçer. Bu süreçten sonra da yaklaşık olarak 45 gün içerisinde hasat vermeye başlar.

Lahana Tohumu ve Fide Fiyatları

Lahana fide fiyatları adet başı 2.50 liradan başlamaktadır. Ancak çoğu ithal üründür. Yerli ürün bulmak için biraz araştırmanız gerekecektir.

Lahana Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda lahana yetiştiriciliği yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra ne kadar ürün hasat edileceği düşünülmeye başlanır. Her fide için 1 tane lahana elde edersiniz.

Balkonda (Saksıda) Lahana Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir