Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta nane nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Nane bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Nanenin Faydaları
Nane, kokusu ve verdiği ferahlık hissi ile özellikle yaz aylarında vücudu kendine getiren önemli bir bitkidir. Taze olarak kullanıldığı gibi kurutularak da yemeklerimizde ve içeceklerimizde kullanılır. Salatalara konan taze nane kokusu ve verdiği tat ile herkes tarafından sevilmektedir. Hal böyle olunca Nane yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Nane, sofralarımızda sürekli bulunmakla birlikte üretim sahasında da kendine pek çok alanda yer edinmiştir. Diş macunu, sakızı, şekeri, çayı, yağı gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Nanenin içinde bulunan mentol yağ ile hazımsızlığı giderdiği gibi mideyi de rahatlatmaktadır. Burun, boğaz ve bronşlarda tıkanıklığı temizleyerek açar. Baş ağrısı içinde çok yararlı olan naneyi pek çok evde balkonlarda yetiştirilirken görür olduk. İnsanların özellikle şehirlerde yeşile ve toprağa olan düşkünlüğü nedeniyle, evlerinde ve balkonlarında bitki yetiştirmek için araştırmalar içindedir. Balkonda nane yetiştiriciliği detaylarına değinerek akılda kalacak sorulara yanıt verelim.
Balkonda Nane Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda nane yetiştiriciliği için saksının boyutu çok önemli değildir. O tamamen sizin ne kadar çok ürün elde etmenizle alakalıdır. Kumlu ve humuslu toprakları seven nane için özel bir toprağa ihtiyaç yoktur. Seçilen saksının altında ise fazla suyun akacağı ve toprağın hava alacağı kanallar olmalıdır. Nane yetiştirmek için hazır bir nane demeti alarak işe başlayabilirsiniz. Bir dal ayrılan bu demetten nane yaprakları sadece en üst kısımda kalacak. Kök salması için bir bardak suda bekletilir. Köklenen naneler 3/4 ü toprakla kaplı saksıya ekilir. Hava alması gerektiği için çok fazla toprağı bastırmayın. Bu işlemden sonra ise sadece düzenli bir şekilde sulamanız gerekiyor. Bu sayede nanenin çok kısa süre içerisinde size ürünlerini verecektir.
Nane Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Nane ekimi hava sıcaklıklarını artmaya başladığı ve yeterli ılıklığa ulaştığı zamanda yapılmalıdır. Bu mevsimde ekilen naneler oldukça güzel verimli ürünler verir.
Ekimi Yapılacak Nanenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Nane kumlu toprakta yetiştiği gibi humuslu toprakta da yetişebilir. Sadece kumlu toprak kullanırken mutlaka gübre desteğini de yapmanız gerekir.
Nane Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda nane yetiştiriciliği yaparken herkes genelde gübre kullanmaya gerek olmadığını düşünür. Ama bu yanlış bir algıdır. Toprağı olan her bitki için gübre kullanmak, onun verimi arttıracağı için gübre kullanılmalıdır.
Nane Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Nane yetiştiriciliği için alan sınırı bulunmaz. Kendi ihtiyacını için bu işi yapıyorsanız balkonunuzda yapmanız gün ışığı temiz hava ve sıcaklık nedeniyle çok doğru olacaktır.
Ekilen Nanenin Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Nane fidesi ekildikten sonra gün aşırı sulanması gerekir. Zaten drenajlı saksılarda olacağı için toprak fazla suyu atacaktır.
Ekilen Nanenin İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Naneleri filizlendirme sürecinden ele alırsak yaklaşık 45 gün sonra ilk ürünlerini vermeye başlar. Bu süreden sonra da yaklaşık 4 ay boyunca ürün vermeye devam eder. Burada verimli ve bol miktarda ürün almak için sulamayı çok düzenli bir şekilde yapmanız gerekir.
Nane Tohumu ve Fide Fiyatları
Nane tohum ve fideleri çiçek, toprak ve bitki satan fidancılardan temin edebilirsiniz. Oldukça cüzi rakamlara satılır. İstenirse hazır aldığınız naneyi suyun içinde köklendirerek de fide elde edebilirsiniz.
Nane Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda nane yetiştiriciliği yapmaya karar verdikten sonra akla gelen ilk soru ne kadar ürün alırım sorusudur. Dediğimiz gibi normal süreçte tohumdan sonra 45 – 50 gün sonra ilk ürünü almaya başlıyorsunuz. Yaklaşık 4 ay daha ürün temin edebiliyorsunuz. Ne kadar ürün elde edeceğiniz de tamamen sizin ekim alanınızla alakalı bir durumdur.