Balkonda (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta pazı nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Pazı bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Pazının Faydaları

Pazı sebzesi, ıspanakla kardeş gibi görünen ve bu yüzden çok karıştırılan bir sebzedir. Pazı, yapısında neredeyse tüm alfabedeki harfler kadar vitamini barındırmaktadır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu her vitamin ve minerali karşılamada oldukça önemli bir destek vermektedir. Yemeğinin yapılmasının yanı sıra salatalara da çiğ bir şekilde konulan pazı, aynı zamanda kavurularak da tüketiliyor.

Balkonda (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Genelde bu tarz yeşil yapraklı bitkiler genel olarak insan vücuduna aynı etkileri göstermektedir. Kemikleri güçlendiren, kanserden korunmaya yardımcı olan, göz sağlığına iyi gelen, kansızlığı gideren ve kan üretimini destekleyen görevlere sahiptir. İdrar sökücü ve idrar yolu iltihaplarının da önüne geçer. Saçlara canlılık kazandırdığı gibi göz sağlığına da çok iyi gelmektedir. Kabızlığı önler, unutkanlığa iyi gelir, depresyondan kaynaklı sorunları ortadan kaldırır, sindirim sistemini çalıştırır. Kısacası faydası saymakla bitmeyen bu sebzeyi her yerde beslemek mümkündür. Balkonda pazı yetiştiriciliği üzerine yazdığımız bu yazının devamında bu konuyla ilgili kısa püf noktalarını bulacaksınız.

Balkonda Pazı Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda pazı yetiştiriciliği yapmak için tüm kuralları ve ince nüansları bilmeniz gerekir. Pazı her türlü toprakta yetişebilir. Killi ya da kumlu olması onun için çok fark etmez. Ama buna karşı mutlaka toprağın yüksek kalitede besinli olması gerekir. Bu tarz bir toprak bulduysanız onu 40 cm derinliğinde bir saksıya koyun, ama toprağı çok fazla sıkıştırmayın. Bu toprak iki hafta boyunca bu şekilde dinlensin. Daha sonra tohumları ekmek için toprağı karıştırarak hava almasını ve oksijenle temasını sağlayın. Güneş gören bir yere koyduğunuz bu saksıdaki tohumlara her gün su vermeyi unutmayın. Tohumları ektikten sonra yağmurlama yöntemi kullanılarak su vermeniz önemlidir. Filizlenmeye başladıktan sonra normal bir şekilde suyu verebilirsiniz.

Pazı Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Pazı ekimi kış hariç her mevsim ekilebilir. Eğer ilkbaharda ekecekseniz çok fazla güneşe maruz kalmayacak şekilde balkona yerleştirin ki kavrulup ölmesinler.

Ekimi Yapılacak Pazının Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Pazı çok fazla toprak seçmez. Killi ve kumlu toprak olabilir. Sadece içine torf karıştırmayı ya da zengin mineralli gübreler ile desteklemeyi ihmal etmeyin

Balkonda (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Pazı Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda pazı yetiştiriciliği yapıyorsanız artık bu işi kavramışsınız gözüyle bakılır. O yüzden de toprağın her daim gübreye ihtiyaç duyduğu bilinir. Toprağın ve bitkilerin mazotu olan gübre çok önemlidir.

Pazı Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Pazı yetiştiriciliği yapmak istiyor ve nerede yapabilirim diye düşünüyorsanız memleketinize gitmeniz gerek derdim ama buna gerek yok. Büyük şehirlerde yaşıyorsanız ve bir balkona sahipseniz balkonda yetiştirmek gayet uygun olacaktır.

Ekilen Pazının Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Pazı tohumları ekildiği zaman yağmurlama yöntemi ile başlayan sulama macerası ürünler çıkmaya yakın gün aşırı olacak şekilde devam eder.

Ekilen Pazının İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Pazılar 10 gün içinde filizlenir ve çok kısa sürede 5 cm boya ulaşır. Bu sırada çapalama yaparak toprağa nefes aldırmalı ve yabancı otları temizlemelisiniz. Pazıların boyları 20 cm ulaştığı zaman ki bu yaklaşık 45 günlük bir süreci gerektirir, o zaman da ilk hasatı yapabilirsiniz.

Pazı Tohumu ve Fide Fiyatları

Pazı ekimini tohumdan da yapabilirsiniz, fide alarak da yapabilirsiniz. Hangisiyle uğraşmak istiyorsanız ona göre karar verir ve botanik bahçelerden çok uygun fiyatlara tohum ve fide sahibi olabilirsiniz.

Pazı Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda pazı yetiştiriciliği yapmanın en güzel tarafı bir bitkinin gelişim sürecine yakından tanıklık etmenizdir. Bu gelişimin sonunda ise el ettiğiniz ürünler çok değerlidir. Belki bir saksı için çok fazla ürün çıkmayacaktır ama o size oldukça fazla gelecektir.

Balkonda (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir