Balkonda (Saksıda) Pırasa Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta pırasa nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Pırasa bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Pırasanın Faydaları

Pırasa, antioksidan özelliği yanı sıra lif bakımından da zengin olması nedeniyle sağlıklı yaşam için ideal bir besin kaynağıdır. A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B9 vitamini gibi saymakla bitiremeyeceğimiz türde vitamin ve mineral içermektedir. Tüm bu özelliklere rağmen toplumda çok sık tüketilmemektedir. Yılın her mevsimi yetişebilen özelliği sayesinden oldukça değerlidir. Yaprakları dahil her yeri kullanılır.

Pırasa (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Kolay yetişebilen, ucuz ve faydalı olması nedeniyle yemeklerde kullanıldığı gibi, kozmetik sanayisinde de ilaç yapımında kullanılmaktadır. Prostat ve kolon kanseri gibi hastalıklarda önleyici etkisi bulunur. Kemik sağlığını korur, kolesterolü de düşürür. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini engelleyerek hastalık riskini azaltır. İdrar söktürücü etkisi ve bağırsaklara faydası da bulunur. Bu kadar yararlı ve bakımı kolay olan bir sebzeyi insanlar artık evlerinde de besler hale geldi. Balkonda pırasa yetiştiriciliği oldukça revaçta olurken biz de konu ile alakalı akla gelebilecek sorulara cevaplar vererek bilgilendirmek istedik.

Balkonda Pırasa Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda pırasa yetiştiriciliği için fide ekerek başlamanızı tavsiye ederiz. Öteki türlü çok fazla zaman kaybı olur ve bu süreç sizi bu güzel uğraştan soğutabilir. Kalem kalınlığında fideleri botanik bahçelerinden veya yapı marketlerin bahçe bölümünden temin edebilirsiniz. Fideleri ekmeden önce saksıya konulacak toprağı 1 hafta önceden ayarlayıp, gübre ile karıştırmanız ve dinlendirmeniz verimi arttırır. Bu işlemi yaptıktan sonra fideleri dikeceğiniz zaman toprağı havalandırmayı ihmal etmeyin. Pırasaların genellikle yenilen kısmı olan beyaz kısmının daha uzun olması isteniyorsa, fideyi toprağın derinine doğru dikmeniz gerekir. Saksıya ekilecek fideler arasında 15 cm mesafe olması gerektiği için saksınızın ya geniş olması gerek ya da dar saksılardan birkaç tanesine ekim yapabilirsiniz.

Pırasa Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Pırasa ekimi yapmak için özel bir mevsim bulunmuyor. Her zaman yetiştirilebilme özelliğine sahiptir. Önemli olan bulunduğu ortamın 2 derecenin altına düşmemesidir.

Ekimi Yapılacak Pırasanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Pırasanın ekileceği toprak tınlı ve killi topraklardan oluşmalıdır. Bu tür toprakların içeriğinde zengin organik maddeler bulunur. Bu da pırasanın gelişimi için oldukça yararlıdır.

Pırasa (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Pırasa Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda pırasa yetiştiriciliği en önemli materyalin toprak olduğunu düşünürsek, gübre de bunun ayrılmaz bir parçasıdır. O sebeple zengin ve yararlı maddeleri içeren toprak kullanmak çok değerlidir.

Pırasa Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Pırasa yetiştiriciliği yapmak için sürekli elinizin altında olan bir yer olmalıdır. Büyük şehirde yaşıyorsanız bu tarz yerleri bulmak zor olabilir ama balkonda pırasa yetiştirmek oldukça kolay bir yönteme sahiptir.

Ekilen Pırasanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Pırasa fideleri ekildikten ve can suyunu verdikten sonra 3 gün sonra mutlaka tekrar sulanmalıdır. Bu süreçten sonra toprağın kurumadan nemli kalması gerekir. Bu da yaklaşık 3 günde bir sulanması demektir.

Ekilen Pırasanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Birkaç kez hasat yapma imkanı veren pırasa ilk olarak ürünlerini, fidelerin dikiminden yaklaşık 55 gün sonra vermeye başlar. Ürünü aldıktan kısa bir süre sonra tekrar ürün vermeye devam eder. Burada önemli olan sulama ve bakımdır.

Ispanak Tohumu ve Fide Fiyatları

Ispanak fide ekimi ile başlanmasının kolaylığından bahsetmiştik. Fide fiyatları da gayet makul rakamlardadır. Ortalama 5.00 liraya güzel, verimli bir fide bulabilirsiniz.

Ispanak Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda ıspanak yetiştiriciliği yapmak kolay ama ürünleri almak biraz zaman istiyor. Her fideden bir tane ürün elde ediliyor ve yaklaşık 6 kere hasat edilebiliyor. Eğer kayda değer bir yemek için ekim yapıyorsanız en az 5 fide ile bu işi yapmanız gerekir.

Pırasa (Saksıda) Pazı Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir