Balkonda (Saksıda) Sarımsak Yetiştiriciliği

Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta sarımsak nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Sarımsak bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak denildiğinde akan sular durur. Doğal antibiyotik olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Cilt sağlığı, eklem ağrılarına bu özelliği nedeniyle çok iyi gelmektedir. Eski zamanlarda sarımsak tıbbi tedavilerde kullanılmıştır. Tüm dünya sağlık kuruluşları tarafından yapılan raporda, tüketilmesi gereken ilk besinlerin başında yer alır. İçinde buluna A, C, B1 vitaminleri ve kükürt, aminosit, selenyum, germanyum gibi bileşenleri ile vücudun yenilenmesini sağlayan mucizevi bir besindir. Pek çok hastalık ve kanserden korunmaya destek verir. Kokusundan çekindikleri için yemeyen insanlar isterlerse hap şeklinde çiğnemeden de yutabilirler.

Balkonda (Saksıda) Sarımsak Yetiştiriciliği

Yüksek miktarda enerji sağlayan sarımsak, yorgunluğa da birebir gelir. Ancak çok faydalı özellikleri var diye aşırı bir şekilde tüketmek ve özellikle aç karnına tüketmek faydadan çok zarar getirir. Sarımsağın saç diplerini güçlendirdiği bilinir ve bu yüzden iyice dövüldükten sonra zeytinyağı ile karıştırılıp, saç diplerine sürülür. Daha saymakla bitmeyen faydaları nedeniyle insanların sofralarından eksik etmediği sarımsak evlerde yetiştirilmeye başlandı. Balkonda sarımsak yetiştiriciliği bu anlamda en çok araştırılan konuların başında geliyor. Bizde balkonunda bu ürünü yetiştirmek isteyenler için önemli püf noktalarına değineceğiz.

Balkonda Sarımsak Ekimi Nasıl Yapılır?

Balkonda sarımsak yetiştiriciliği ürünün özellikleri nedeniyle çok tercih edilmektedir. Ancak bunun için tohum ya da fidesi orijinal olması gerekir. Eğer bunları bulamıyorsanız, Kastamonu sarımsağını alarak dişlerini ayırın. Yaklaşık 20 cm derinliğinde bir saksıya toprak doldurun. Toprak saksının tepesine kadar ulaşmasın, yaklaşık 4 santim boşluk bırakılabilir. Ardından sarımsağın dişlerinin ucu yukarı bakacak şekilde toprağa gömün. Çimlenme olarak adlandırılan bu süreçte sulama ve gün ışığı çok çok önemlidir. O yüzden saksı güneş gören bir yerde olmalı ve her gün sulanmalıdır. Sarımsağın oluşma süreci yaklaşık 8 ay sürmektedir. O yüzden sabırlı olmanız gerekir.

Balkonda (Saksıda) Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Sarımsak ekimi sıcakları ve gün ışığını çok sevdiği için soğuğun azaldığı ve güneşin kendisini bolca gösterdiği zamanlarda ekimi yapılır. Kış mevsiminde de ürünleri hasat etmeye başlayabilirsiniz.

Ekimi Yapılacak Sarımsağın Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Sarımsak toprak yönünden seçici olmasa bile organik maddelerin zengin olduğu toprağı tercih eder. Alüviyal topraklarda gelişimi çok iyi sürer.

Sarımsak Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?

Balkonda sarımsak yetiştiriciliği konusunda gübreden ziyade toprak önemlidir. Zengin gübreli toprak kullanıyorsanız ekstradan gübre ihtiyacına gerek bulunmaz. Ancak yine de destek amaçlı gübre tercih ederseniz de taze gübreden uzak durmanız gerekir.

Sarımsak Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?

Sarımsak yetiştiriciliği güneş alan bir balkona sahipseniz, gelişimi ve ürün verimi oldukça iyi olur. Balkonda her türlü saksı kullanımına uygun olacaktır. Önemli olan 20 cm derinlikte saksılara ekilmesidir.

Ekilen Sarımsağın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Sarımsağın gelişim süreci oldukça uzundur. Bu yüzden ilk başlarda çimlenme ve köklenme sürecinde yoğun bir sulama yapılabilir. Daha sonra fideler gelişmeye başladıkça sulama azaltılır ve gelişimin hızlanacağı yani tohumdan sonraki 6. ayda yeniden gün aşırı sulamaya dönülmelidir.

Balkonda (Saksıda) Sarımsak Yetiştiriciliği

Ekilen Sarımsağın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?

Nisan gibi ekimi yapılan sarımsakların Temmuz ayında yeşil halleri ile hasat edilebilir. Ancak daha olgunlaşmasını isterseniz 1 ay daha beklemeniz önerilir.

Sarımsak Tohumu ve Fide Fiyatları

Sarımsak tohumu yerine sarımsağın kendisini ekerek üretim yapabileceğinizden bahsetmiştik. Ancak tohumdan kendiniz üretimi yapmak istiyorsanız da 20’li paketler halinde satılan tohumları kullanabilirsiniz. Bunlar 4.50 lira civarında satılmaktadır.

Sarımsak Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?

Balkonda sarımsak yetiştiriciliği sonucunda insanların en mutlu olduğu an ürünün elde edilmeye başlandığı andır. Üstelik hasat çok olursa daha bir şevkle bu iş yapılır. Sarımsak hasat zamanında, orta çaplı bir saksı için yaklaşık 300 gr ürün verebilir.

Balkonda (Saksıda) Sarımsak Yetiştiriciliği

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir