Bu yazımızda balkonda, saksıda terasta soğan nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplayacağız. Soğan Bitkisinin faydaları, ekimi, sulaması ve hasat zamanı konularında bilgiler vereceğiz.
Soğanın Faydaları
Soğan, içerdiğini vitaminler nedeniyle başta tüm yemekler olmak üzere çiğ bir şekilde de tüketilir. Bu zengin kültür besini bu sebeple üretimi ve tüketimi her geçen gün artmaktadır. Soğanın yapısında kükürt, lif, B vitamini ve C vitamini çokça bulunur. Bu da onu doğal bir antibiyotik haline getirir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında çok güçlü bir savunma sebzesidir. İçerdiği asitler sayesinde de mide ve bağırsak enfeksiyonlarına karşı son derece etkindir.
Soğan, kolesterolün dengelenmesinde büyük rol oynar. Kan şekerini dengeler, sindirim sisteminin görevine yardım eder. Bağırsaktaki iltihapları temizleyerek, mideyi de korur. Salata ile birlikte yediğimiz ve ağzımızda çiğnediğimiz soğanlar, bölgede ki tüm bakterileri yok eder. Kısacası soğanı her türlü hastalıklarda koruyucu unsur olarak kullanabilirsiniz. Bu kadar önemli bir sebzeyi insanlar artık balkonlarında yetiştirmeye başladı. O yüzden ciddi bir şekilde araştırma işine giren insanlar balkonda soğan yetiştiriciliği konusunun detaylarını merak etmektedirler. Biz de bu yazımızda onlara en detaylı bilgileri vererek kendi evlerinde soğan yetiştirmeleri için destek olacağız.
Balkonda Soğan Ekimi Nasıl Yapılır?
Balkonda soğan ekimi en kolay yapılan ve sonucuna çok rahat ulaşılan bitkilerden biridir. İhtiyacınız ölçüde orta boy ya da büyük boy bir saksı temin edilir. Soğanlar zengin karışımlı toprakları sevdiği için torf toprağını kullanmalıyız. Öncelikle saksının en altında çok az miktarda, 4 santim kadar toprağı koyalım. Üzerine koyduğumuz toprağın yarısı kadar gübre ekleyelim. Sonra tekrar toprak ile üzerini kapatalım. Burada toprağı bastırmamaya özen gösterin. Çünkü toprağın hava alması gerekir. Soğan fidelerini aralarda 5 cm kadar boşluk olacak şekilde yerleştirin. Fidelerin soğanın çıkma yerinin bir santimetre kadar altına kadar toprağa gömün. Bu şekilde çok daha rahat büyüyebileceklerdir. 2 günde bir ise sprey su ile sulamalısınız. Çok aşırı ve direkt olarak güneşten uzak tutarak soğan yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Soğan Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Soğan ekimi balkonda, evde yapıldığı için özel bir zamanı yoktur. Fidelerinizi aldıysanız güneş ışığına direkt maruz kalmayan bir yerde ekime başlayabilirsiniz.
Ekimi Yapılacak Soğanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Soğanlar yumru bir bitki olduğu için gelişimlerini toprağın altında sürdürürler. O yüzden toprağın hava alması yani çok bastırılmadan fidenin ekilmesi gerekir. Mineral bakımından zengin toprak kullanılmalıdır. Bunun için en uygun toprak çeşidi torf topraktır. Ayrıca gübre eklemeyi de ihmal etmeyin.
Soğan Ekimi İçin Gübre Gerekir mi?
Balkonda soğan yetiştiriciliği için en önemli unsur gübreli topraktır. Bazı topraklar çok koyu bir renge sahip olurlar. Bu onların çok fazla gübre aldığına işarettir. O sebeple bu toprak türünü bulup kullanırsanız ekstra gübreye gerek yoktur.
Soğan Yetiştiriciliği Nerede Yapılmalı?
Soğan yetiştiriciliği küçük bir saksıda dahi yapılabilir. Evinizin ihtiyacını karşılamak için dilerseniz çok daha büyük saksılarda ya da alanınız geniş bir alanda, balkonda soğan yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Ekilen Soğanın Sulama Zamanları Nasıl Olmalıdır?
Soğanlar ekim başladıktan sonra 2 günde bir sprey ile sulanmadı tavsiye edilir. Soğanların olmaya başladığını gördüğünüz anda bu sulama işlemi biraz azaltılır. Yemeye yakın ise tamamen bırakılır. Aksi durumda çürümesine sebep verilir.
Ekilen Soğanın İlk Hasat Zamanı Ne Zaman Olur?
Eğer soğanları yeşil soğan olarak tüketecekseniz ki öncelikle yeşil soğan olarak karşımıza çıkarlar, fide ekiminden itibaren yaklaşık 30 gün sonra yenecek hale gelirler. Kuru soğan olarak tüketim için ise 120 gün kadar bir süreye ihtiyaç duyar.
Soğan Tohumu ve Fide Fiyatları
Soğan tohumları 50’li paketler halinde satılır ve 7.50 lira gibi çok uygun bir fiyata sahiptir. Yerine, cinsine ve satıcısına göre her bir fide 0,90 lira ile 1.40 lira arasında değişiklik göstermektedir.
Soğan Hasat Zamanında Ne Kadar Ürün Elde Edilir?
Balkonda soğan yetiştiriciliği suretiyle ekilen kaç tane tohum varsa o kadar soğan elde edilir. Çünkü soğanlar toprağın altında gelişir ve bir ağaç gibi dallarından çiçek vermez.