Sağlıklı bir hamilelik diyeti, bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini destekleyecek önemli bir parametredir. Sağlıklı ve dengeli beslenme; gebeliğin seyrine, doğum sonuçlarına ve yeni doğanın gelişiminde etkilidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Kaymaz Yılmaz gebelikte aşırı yemek yemekten uzak durulması gerektiğinin üzerinde durdu.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 1
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 2
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 3
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 4
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 5
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 6
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 7
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 8
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 9
Folik asit takviyesinin erken doğum riskini azalttığı gösterilmiştir. Dolaysıyla gebe kalmadan önce ve hamilelik boyunca günde 400 ila 1.000 mikrogram folat veya folik asit alımı önerilmektedir. Güçlendirilmiş tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye ve bezelye, yoğun olarak folat içeren kaynaklardır.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 10
Kafein kahve, çay (yeşil çay dahil), çikolata, spor/enerji/alkolsüz içecekler, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının içinde bulunur. Gebelik sırasında alınan yüksek seviyelerde kafein, düşük doğum ağırlığına sahip bebek doğumuna sebep olmakta ve daha sonraki yaşamlarında sağlık problemleri riskini arttırmaktadır.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 11
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 12
Yağ tüketimi günlük kalorinin yüzde 30’unu geçmemelidir. Kullanılan yağlar bitkisel kaynaklı olmalı, tereyağı, hayvansal yağ ve katı yağ tüketilmemelidir. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Gün içinde zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmelidir. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 13
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 14
Süt dışı kaynaklar arasında; brokoli ve lahana bulunur. Birçok meyve suyu ve kahvaltılık gevrekler de kalsiyum ile takviye edilir. D vitamini için önerilen doz 600 IU dir. Somon gibi yağlı balıklar büyük bir D vitamini kaynağıdır. Diğer seçenekler arasında güçlendirilmiş süt ve portakal suyunu sayabiliriz.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 15
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 16
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 17
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 18
Vücudunuz bebeğinize oksijen sağlamak ve daha fazla kan yapmak için demire ihtiyaç duyar. Hamilelik sırasında demir deposu yeterince dolu değilse ve yeterli miktarda demir almazsanız, demir eksikliği anemisi gelişebilir. Hamilelik sırasında şiddetli demir eksikliği anemisi erken doğum riskini artırır, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe ve doğum sonrası depresyona sebep olabilir. Günde 27 miligram demir ihtiyacınız vardır.
Hamilelere Özel En İyi Beslenme Planı 19
A vitamini, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için önemlidir ancak fazla alınması bebeğinize zarar verebilir ve gelişimsel bozukluklara neden olabilir. A vitamini veya retinol içeren herhangi bir takviye almamalısınız (ayrıca bunları içerebilen multivitamin takviyelerine ve morina karaciğeri yağı gibi balık karaciğer yağı takviyelerine dikkat edin). İçeriğinde A vitamini çok yüksek olduğundan karaciğer ve karaciğer ürünlerini (karaciğer pate gibi) yemekten kaçınmalısınız.