Karanfil Çiçeği

Karanfil Çiçeğinin Bakımı? Nasıl Çoğaltılır?

Karanfil çiçeği saksı oranı ayırımı yapmaz, yani küçük veya orta büyüklükteki saksılarda yetiştirilebilir. Dayanıklı çiçeklerden olan karanfil çiçeği güneşten, yağmurdan ve en önemlisi de soğuktan etkilenmez. Karanfil bakımında ilk etapta fidelerin dikilmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı huşular vardır. Bu hususlar şunlardır:

  1. 15-20 cm çapında saksılar seçilmelidir.
  2. Saksılara elenmiş kumlu bahçe toprağı doldurulur.
  3. Özellikle Mart-Nisan aylarında fideler saksılara gömülür.
  4. Fideleri en fazla toprağın 4 ya da 5 cm derinliğine gömmeniz gerekir.
  5. Büyük çiçekli karanfil yetiştirmek için yanlardaki küçük çiçekleri koparmayı unutmayalım.
  6. Hafta da bir kere yapay gübre şerbeti ile sulamak karanfil çiçeğinin gelişimi için önemlidir.
  7. Son olarak karanfil çiçeğinin konumu, kışın ılık bir ortama konumlandırılırsa bütün yıl çiçek açabilir.
Karanfil Çiçeğinin Bakımı? Nasıl Çoğaltılır?

Karanfil çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında sizleri bilgilendirdikten sonra sıra çoğaltılması hakkında bilgi paylaşımı yapmamıza geldi. Karanfil çiçeğinin temelde iki tür çoğaltma yöntemi vardır. Bunlar; çelikten çoğaltma ve daldırma ile çoğaltmadır. Çelik çoğaltma yöntemi aşamaları:

  • Karanfil fidanının yeni sürmüş dallarına çelik denir.
  • Çelik alınacak dalların kuvvetli ve sağlık olmalarının yanı sıra dik dallardan seçilmelidir.
  • Çelik yapma sanatı Ağustos ayından Şubat ayına kadar olan süreçten geçer.
  • Kış mevsiminde yapılacak çelikler sıcak camekanlarda korunmalıdır. Ancak yaz mevsiminde yapılacak çelikler açık ortamda yapılabilir.
  • Camekanda yetiştirilen çelikler bir yıl sonra çiçek açarken, açık ortamda çeliklerden açacak çiçekler için ertesi yıla kadar beklemek gerekebilir.
  • Alman Çelikler 6-8 cm boyunda yaprakları ortadan kesilmiş olmalı.
  • 4-6 hafta sonra kökleşen çelikler farklı saksılara konur ya da aynı saksıda bırakılır.
  • Karanfil çelikleri çürümeye müsait olmalarından dolayı hemen çelikler yapıldıktan sonra hafif sulanır.
  • Camekanda kökleşen çelikler ara sıra havalandırılmalı ve sıcak günlerde hasır türü bir örtüyle gölgelendirilmelidirler.
  • Çin Çelikleri ise Nisan ayında yastık adı verilen alana ekilip yastıkta ya da güneşli alanda kalan fidelikte şaşırtma yapılıp Mayıs’ta yerlerini alırlar.
  • Nisan-Mayıs ayında fidelikte şaşırtılan karanfiller Mayıs- Haziran’da yerlerine konarak Eylül’e kadar çiçek verirler.

Daldırma yöntemiyle yapılan çoğaltmalarda izlenen yollar şunlardır:

  • Çiçeksiz ana fidanın dalları yazın koparılmadan toprağa yatırılır.
  • Toprağa değen yerleri çakı ile biraz budanır.
  • Ardından harçlı ve nemli toprağa bir çatal ile tutturulur.
  • Saksı ve tarlalarda yetişen karanfillerin kuvvetlenip çoğalması için uçları, büyük çiçek verim için ise dalların tepesinde bir konca bırakılarak ötekileri koparılır.
  • Karanfil nemden ve rutubetten korunması için havadar alanlarda yetiştirilmelidir.
Karanfil çiçeği nedir?

Karanfil çiçeği nedir?

Karanfil çiçeği kırmızı, beyaz, pembe ana renkleriyle karanfilgiller familyasına mensup bir çiçek türüdür. Sera çiçeği olan karanfil çiçeği her mevsim yetiştirilir. Karanfil çiçeği 80’den fazla çeşidinin 66’sı Türkiye topraklarında doğal alanlarında bulunur. 2000’ne yakın dünya genelinde türü olan Karanfil çiçeği ana vatanı Kuzey ve Güney Afrika olsa da bazı evrim geçirmiş türleri Kuzey Amerika da bulunur.

Karanfil Çiçeğinin adı nereden gelir?

Karanfil çiçeğinin ismi samimiyeti ve dayanıklılığı ifade eder. Bu nedenle anlamının geldiği yerin kaynağı Eski Yunan ve Roma dönemine kadar uzanır. Tanrıların kutsal ve ölümsüz olarak kabul edildiği çok tanrılı dini inancı olan Eski Yunan ve Roma’nın ilk yıllarında karanfil çiçeğinin adı taç giyme töreni ve taçla eş tutulurdu. Bunun sebebi o dönemlerde karanfil çiçeğinin taç yapımında anlamından dolayı kullanılmasıdır. Bir zaman sonra karanfil çiçeği Avrupa da başlarda Rönesans döneminde samimiyet ve dayanıklılığın simgesi olarak kullanılmıştır.  Fransız devriminde ise barışçıl ve samimiyet simgesi olarak kullanıldı. 1974 yılında Portekiz diktatörlüğüne karşı Karanfil Devriminin simgesi olmuştur. Karanfil Devrimi adını karanfil çiçeğinin anlamından yani samimiyet ve dayanıklılıktan almaktadır.

Karanfil Çiçeğinin Anlamı!

Karanfil Çiçeğinin Anlamı!

Karanfil çiçeğinin en yaygın anlamı samimiyet ve dayanıklılıktır. Dayanıklılık anlamını karanfil çiçeğinin yağmur, soğuk havalar ve güneşli havalarda hiç fark etmeksizin her koşuldaki havaya dayanıp çiçekler açabilmesinden dolayı alır. Samimiyet ve dayanıklılık anlamı nedeniyle birçok devrimin simgesi olmuştur. Rönesans devriminden, Fransız devrimine kadar birçok tarihe geçmiş ve dünyayı değiştirmiş devrimlerin simgesi anlamından dolayı karanfil çiçeği olmuştur. Eski Yunan ve Roma döneminde ise karanfil çiçeği taç giyme töreninde taç yapımında kullanılmıştır. Anlamından dolayı özellikle karanfil çiçeği taç yapımında seçilmiştir.

Karanfil Çiçeği Latincesi!

Karanfil çiçeği türlerine ve yetiştiği yerlere göre farklı Latince ismiler almaktadır. Bunlar sırasıyla:

  1. Alp Karanfili olarak anılan Latincesi Dianthus Alpinus olarak geçen dayanıklılığı ve pembe rengiyle bilinen karanfil çiçeği türüdür. Adını yetiştiği yerden Alplerden alır.
  2. Anadolu Karanfili olarak geçen Latince adı Dianthus Anatolicus kayalıklarda açan bembeyaz rengiyle bilinen karanfil çiçeği türüdür. Adını daha önce belirttiğimiz gibi yaşadığı yerden Anadolu ‘dan alır.
  3. Türkiye’de çiçekçilerde gördüğümüz yetiştirildiği ülkeler İtalya ve İspanya olan Yabani Karanfil Latincede Dianthus Caryophyllus olarak geçer.
  4. Çin de yetişen gökkuşağı pembesi renginde olan Latincede Dianthus Chinensis olarak geçen karanfil çeşididir.
  5. Don olaylarına dayanıklı Deve Karanfili olarak geçen Latince ismi Dianthus Giganteus en dayanıklı karanfil çeşididir.
  6. Büyüleyici kokusu ile insanları kendine hayran bırakan şairlere esin kaynağı olan biraz da bu nedenle Rönesans devriminin simgesi olan karanfil türü Latince adı Dianthus Barbatus olan Türkçede Hüsnüyusuf/ Şair karanfili olarak geçen karanfil çiçeği türüdür.
  7. Kaya Karanfili olarak geçen halkalı karanfil Latince ismiyle Dianthus Zonatus olarak geçen bir karanfil türüdür.
  8. Çim gibi bahçeleri sıkça süsleyen Türkçede Kır Karanfili olarak geçen Latince ismiyle belirtecek olursak Dianthus Plumarius olarak geçen karanfil türüdür.
  9. Japonya da Hiratsuka şehrinin resmi çiçeği kabul edilen Latince de Dianthus Japonicus olarak geçen göz alıcı çiçeklere sahip minyatür karanfillerdir.
Karanfil Çiçeğinin Hikayesi!

Karanfil Çiçeğinin Hikayesi!

Karanfil çiçeğinin iki tür hikayesi rivayet edilir. Birincisi Hristiyanlık rivayetlerindendir. Bu rivayete göre Hz. Meryem oğlu Hz. İsa Yahudiler tarafından çarmıha gerildiğini görünce olduğu yerde dizlerinin üzerine düşer gibi çökerek ağlamaya başlar. Birdenbire ilahi bir mucize sonucu göz yaşlarının düştüğü toprakta beyaz karanfil çiçeklerine dönüşür.

Bir başka rivayete göre ise Rönesans döneminde yaşayan genç bir kız olan Diana sıradan bir çobana âşık olur. Ancak bekaretini korumak ve evlenmeden hiç kimseyle ilişki yaşamamak için kendini dizginler ve çobandan aşkını saklar. Çobana olan duygularını saklamak için suskunluğunu koruyan Diana diğer kadınların bu yağız delikanlıdan hoşlanmalarını kıskanır fakat yine de bekaretini korumaya kararlıdır. Bu sorunu sonlandırmak için çok tehlikeli bir karar alarak dünyalar güzeli gözlerini yerlerinden çıkartır. Ardından güzelim gözlerini bir daha asla göremeyeceğini bile bile oyup elleriyle bahçedeki toprağa atar ve toprakta gözleri bembeyaz iki karanfile dönüşür.

İşte bu iki rivayetten dolayı karanfil çiçeğinin beyaz rengi masumiyeti, sadeliği, saflığı ve şans anlamlarına gelir. Ayrıca karanfil çiçeğinin samimiyet ve dayanıklılığının bu iki rivayete de dayandırılabilir. Her iki rivayette karanfil çiçeğinin ilahi olarak birer mucize sonucu gerçekleştiğini bizlere aktarmaktadır.

Karanfil Çiçeğinin Özellikleri!

Karanfil Çiçeğinin Özellikleri!

Akdeniz çiçeği olarak da bilinen karanfil çiçeğinin Latince ismi Dianthus olarak geçer. Bitkilerden Caryophyllaceae ailesine mensup olan Türkçedeki adıyla Karanfilgillerden olan karanfil çiçeğinin genel özelliklerini incelemek gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz. Kesme çiçek türleri denilince akla gelen ilk türdür. Çoğunlukla türleri 20 ila 90 cm arasında değişirken saksıda yetişen türleri 10 cm ila 20 cm arasında en fazla boy attığı gözlenir.

İkj yıllık veyahut daha eski zamanlardan beri yetiştirilen karanfil çiçeğinin her yıl seralarda üretilen bir bitki olduğu için çiçekçilikte maliyeti düşüktür. Türkiye dünya genelindeki 66 doğal ve başka hiçbir yerde bulunmayan karanfil çiçeğinin türlerine sahip olmasından dolayı karanfil ihracı yapan ülkelerin başında gelir. Keskin ve güçlü kokulara sahip olan karanfil çiçeğinin bazı türleri parfüm olarak kozmetik sektöründe kullanılır.

Karanfil Çiçeğinin Faydaları!

Karanfil Çiçeğinin Faydaları!

Karanfil çiçeğinin birçok hastalığa doğa ana aracılığıyla tanrının insanlara bir lütfu gibi görebiliriz. Öyle ki karanfil çiçeğinin faydaları saymakla bitmez ancak elimizden geldiğince örneklendirme yapmaya çalışacağız. Karanfil çiçeğinin en önemli faydaları arasında; sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırır, bakterilerin idrar yoluyla atılmasını sağlar, cildi yenileme özelliğine sahiptir. Kalsiyum ve potasyum bakımından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir, karanfil çiçeğinin suyu diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir, akciğer kanserinin ilk evrelerinin tedavisinde etkili rol oynar, hafızayı güçlendirir, cinsel isteği arttırır, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur, strese ve yorgunluğa iyi gelir, mide bulantısı ve kusmayan engel olurken, üst solunum yolu tedavisinde kullanılırken akne ve sivilceleri temizler. Ayrıca diş ve baş ağrısına, ağda yapmadan öncesinde karanfil yağı kullanılır.

Karanfil Çiçeği Nasıl Ekilir?

Karanfil Çiçeği Nasıl Ekilir?

Karanfil çiçeği için en doğru ekim mevsimi ilkbahardır. Ekim için özellikle ilkbaharın Mart Nisan aylarında fideler elenmiş kumlu bahçe toprağıyla dolu olan 15-20 cm çapındaki saksıların 4 ya da 5 cm derinliğine gömülürler. Ilık ortamda yapay gübre şerbetiyle sulanan fideler gübreleme sonucunda itinayla yetiştirdiğiniz kuvvetli ve büyük çiçekli karanfillere dönüşeceklerdir. Sonuç olarak karanfil çiçeği sizin ilginize ve dikkatinize göre sonuç verecektir. Siz ne kadar özenirseniz karanfil çiçeği o kadar hayat bulur. Karanfil çiçeği için ekim mevsiminin ilkbahar olmasının sebebi ise ılıman bir mevsim olmasıdır.

Karanfil Çiçeği Hangi Toprakta Yetişir

Karanfil çiçeği için hafif killi ve geçirgenliği yüksek topraklar seçmelisiniz. Bunların dışında toprağı ph seviyesi 5,5 olmalı yani 6 değerini görmemesi karanfil çiçeği için daha sağlıklı olacaktır. Karanfil çiçeği toprağı gübre şerbeti katılmış suyla sulanır ve humusla beslenirse daha büyük karanfil çiçeği elde edilir. Ayrıca karanfilinizin toprağı rutubet ve nemden korunmalıdır.

Karanfil Çiçeği Nasıl Sulanır?

Karanfil Çiçeği Nasıl Sulanır?

Karanfil çiçeği toprağı kuru ise sulanmalıdır. Aksi takdirde karanfil çiçeği kökleri çürüyerek ölür. Aynı zamanda karanfil çiçeği toprak sulaması dışında yaprakları da neme ihtiyaç duyar. Bu nedenle karanfil çiçeği toprağının sulanması dışında sulama istemektedir. Bu sulama karanfil çiçeği yapraklarına püskürtme yoluyla yapılır.

Karanfil Çiçeği Neden Solar?

Solmuş Karanfil Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Karanfil çiçeği solmaya başladığında solan karanfil çiçeği budanmalıdır ki sonraki açacak olan karanfil çiçeğine zararı olmasın. Karanfil çiçeği budanırken dallarına dikkat etmek gerekir. Karanfil çiçeği budarken özellikle dalların dipten kesilmemesi gerekir. Solmaya yüz tutan karanfilleri en alttan 6. Boğumdan budayın.

Rapor Et

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir