Güçlü bir antioksidan olan nar sirkesinin yapısında serbest radikallere karşı, vücut direncini güçlendiren birden fazla önemli vitamin, mineral ve enzim barındırır.
Nar sirkesi faydaları ile insan vücuduna sağlık konusunda bağışıklık sisteminden, cilt yapısına, vücutta oluşan antioksidanlara karşı sağladığı birçok faydası vardır.
Nar Sirkesi Faydaları
Faydaları saymakla bitmeyecek nar sirkesi aşağıda sıralayacağımız başlıca faydalarıyla hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır;
- Günümüz insanların en çok başına gelen yeme içme sağlıksız beslenmelerin de sebep olduğu kalp ve damar tıkanıklığına iyi gelmektedir.
- Kas ve kemik erimelerinin içeresinde bulunduğu vitaminler sayesinde oluşan sorunlara da iyi gelmektedir.
- Kanser ve benzeri hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
- İçerisinde bulunan C vitamini ve birçok mineraller barındırır ve doğal antibiyotik görevi yapmaktadır.
- Nar sirkesinin faydaları olarak en çok bilinen çağımız hastalıklarından biri olan ve insan sağlığını önemli ölçüde etkileyen şeker ve kolesterol hastalığının tedaviye takviye olarak da kullanılır.
- Kadınların daha çok önemsediği yaşlanma korkusu yaşayanlar için cilt yapısına ve yaşlanma karşıtı olarak önemli bir rol oynamaktadır.
- Ergenlik veya yetişkin sivilcesi dediğimiz sivilceli, akneli, lekeli cilt tiplerine çok fayda sağlamaktadır.
- Mide ve bağırsaktaki toksinleri atarak inatçı, artık insan vücutta yer etmiş fazla yağ ve kilolardan kurtulmamıza yardımcı olur.
- Kış aylarında nezle grip ve dışardan alınacak herhangi bir mikrobik hastalıklara karşı bağışıklık sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Önemli ölçüde vitamin kaynağı olan nar sirkesi yediğimiz mevsim salatası ya da patates salatası gibi birçok salatalarda da kullanılmaktadır.
- Birçok yöreye ait farklı lezzetlerin buluştuğu yemeklerde tatlı ekşi tadında olanlarda gönül rahatlığıyla kullanılır.
- Çiğ köfte, kısır, yaprak sarması, kuru dolma, biber dolması ve daha birçok yemek çeşitlerinde de kullanılır.
Yukarıda saydığımız ve daha birçok insan vücuduna katkı sağlayan nar sirkesinin faydaları nelerdir bahsetmiş olduk.
Nar Sirkesi Nasıl Yapılır?
Nar sirkesi, diğer evde yapılan elma üzüm sirkesi gibi kolaylıkla evde yapabileceğiniz bir sirkedir. Nar sirkesini sağlıklı ve güvenli bir şekilde evinizde yapmak çok basit bir işlemdir. Nar sirkesi yapılırken mayalanması için isteğe bağlı kullanmak için organik üzüm ya da elma sirkesi veya fermente edilmiş elma sirkesi ve üzüm sirkesinden nar sirkesini mayalamak için kullanılır.
Nar sirkesi nasıl yapılır, mevsiminde oluşan en olgun ve taze kaliteli narlar seçilir. Seçilen narların özenle kabukların soyulması ve tanelerinin ayıklanması gerekir. Narların tazeliğini ve tadını bozulmaması için muhafaza edilecek kabın cam kavanoz, kullanılan kaşığın ise tahta kaşık olarak tercih edilmesi gereklidir. Temizlenen narları tahta kaşık yardımıyla ezilerek suyu çıkarılır.
Narları ezerek elde ettiğimiz suyu tuz ilave edip isteğe bağlı, 1 tatlı kaşığı kadar bal ve su ilave edilip cam kavanozun üzerini temiz beyaz ince bir bez ile sıkıca kapatılır. Nar sirkesi kısa bir zaman içerisinde tüketilecekse tuz ilave edilmeye bilir. Eğer ki sadece narın kendi suyuyla yapılacaksa daha keskin olabilmesi için bal ilave edilir. Cam kavanozu güneş ışınlarından ve ışıktan karanlık bir ortamda 2 ay kadar bir süre zarfından bekletilir. Nar sirkesinin yapımı bu şekilde tamamlanmış olur.
Günde 2 veya 3 kez tahta kaşık yardımıyla fermente edilmesine yardımcı olmak için karıştırılır. Bekletilen süre zarfından cam kavanozdan sirke kokusu gelmeye başlamış ise, ince bir süzgeç yardımı ile posasından suyu başka bir cam kavanoza aktarılır.
Süzülen nar suyuna meyvenin posasının karışmamasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde kalan meyve tanecikleri veya kalıntıları zaman içerinde küfe dönüşüp fayda yerine zararlı bir bakteri oluşturabilir. Nar sirkesi nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken püf noktaları ve önemli bilgeleri paylaşmış olduk.