Bu yazımızda terasta, saksıda, balkonda nasıl sebze yetiştirilir sorusunun cevabını detaylı şekilde veriyoruz. Balkonda sebze yetiştirmek son dönemlerin en büyük hobileri arasına girmiştir. Aslında tam olarak balkon olarak sınırlandırmamak gerekir. Çünkü balkonu olmayanlar pencerelerinin önünde saksılarda dahi sebze yetiştirmektedir. İnsanların özellikle büyükşehirlerde adeta binalar ile kapana kısılması nedeniyle bir nebze de olsa bunlardan sıyrılmanın en kolay yolu olarak, evlerinde çiçekler ve sebze yetiştirmek olarak görmeye başladılar. Hızlıca Balkonda yetiştirilebilecek sebzeler listesini görmek için tıklayınız.
Evlerinde balkon olanların önceliği o alanı tamamen bu uğraş için ayırmaktalardır. Bu tarz bir alanı olmayanlar ise evin çeşitli köşelerine ve güneş gören alanlarına koydukları saksılarda sebze yetiştirmeyi amaçlıyorlar. Saksıda sebze yetiştiriciliği hem sofralarınız için doğal besinleri ilk elden temin etme imkanı buluyorsunuz hem de güzel bir uğraş ile ruhsal anlamda da kendinize iyi bir şeyler yaptırmış oluyorsunuz.
Bir toprağım olsun, bir bahçem olsun ekip biçeyim diye düşünenlerin sayısı az değildir. Ancak iş hayatı, hayatın koşuşturması ve en önemlisi de maddi olanakların sınırlı olması nedeniyle bu hayallerini gerçekleştiremiyorlar. O yüzden geriye tek bir şey kalıyor. İçinde bulunduğu şartlar çerçevesinde o hayalinin küçük bir kısmını mevcut hayatına monte etmek. İşte balkonda sebze yetiştiriciliği yaparak hayalinize ilk adımı atmış oluyorsunuz.
En azından gerçek isteğinize ulaşmanızın ne kadar zaman alacağını bilemediğiniz için bu tarz bir uğraş ile kendinizi mutlu edebilirsiniz. Bu aslında sadece mutlulukla da ilgili değil. Tüketim çok olduğu için üretim bir şekilde bu hıza yetişemiyor. Hal böyle olunca kaliteli sebze ve meyve yemek ya çok zor oluyor ya da çok maliyetli. Balkonda sebze yetiştirmek ile bir bakıma bu sorunu da çözmüş oluyorsunuz. Kendi ihtiyacınız olan sebzeleri, kendi ihtiyacınız kadar ve ilk elden ekip, hasat ederek sofralarınıza getirmenin anlamı oldukça büyüktür. Buradan yola çıkarak yapabilme imkanımız varsa ki mutlaka bulunur, saksılarda, evimizin her hangi bir köşesinde kendi sebzelerimizi yetiştirelim. Bu bize de çok iyi gelecektir.
Balkonda Sebze Yetiştiriciliği Maliyetli Bir İş midir?
Balkonda sebze yetiştiriciliği sandığınızdan çok daha uygun fiyatlara yapılmaktadır. Zaten tohum ve fide fiyatları oldukça uygun olduğu gibi istenirse mevcut ürünlerden de kendi tohumunuzu üretebilir ve o tohumları da ekim de kullanabilirsiniz.
Verimli ve bol besinli topraklar ile gübre belki biraz fiyat olarak maliyeti arttıran kısımlar olabilir. Ancak o konuda da yapacağınız maliyet, alacağınız sonucun altında kalacaktır. Saksı konusunda ise evet saksılar biraz pahalıdır. Bu sebeple istenirse ve eğer çevrenizde de bu işlerden anlayan varsa ki siz bile biraz uğraşsanız yapabilirsiniz, tahtalardan ya da geri dönüşüm malzemelerinden de sebze ve bitki yetiştirmek için kap ya da saksılar yapabilirsiniz.
Balkonda Neler Yetiştirebiliriz?
Aşağıdaki listeden yetiştirmek istediğiniz sebzenin sayfasına geçebilir detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Biber Yetiştiriciliği
- Domates Yetiştiriciliği
- Patlıcan Yetiştiriciliği
- Soğan Yetiştiriciliği
- Salatalık Yetiştiriciliği
- Dereotu Yetiştiriciliği
- Maydanoz Yetiştiriciliği
- Nane Yetiştiriciliği
- Marul Yetiştiriciliği
- Kekik Yetiştiriciliği
- Çilek Yetiştiriciliği
- Bezelye Yetiştiriciliği
- Sarımsak Yetiştiriciliği
- Ispanak Yetiştiriciliği
- Lahana Yetiştiriciliği
- Fasülye Yetiştiriciliği
- Bamya Yetiştiriciliği
- Pırasa Yetiştiriciliği
- Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
- Karnabahar Yetiştiriciliği
- Kereviz Yetiştiriciliği
- Roka Yetiştiriciliği
- Tere Yetiştiriciliği
- Pazı Yetiştiriciliği
- Semizotu Yetiştiriciliği
- Havuç Yetiştiriciliği
- Reyhan Yetiştiriciliği
- Kuzukulağı Yetiştiriciliği
Balkonunuz eğer gün ışığını ve güneşi alan bir konumdaysa aklınıza gelen her türlü sebzeyi rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Öyle ki ihtiyacınız şeyler oldukça basit şeyler. Güneş, su ve toprak ile –ki bunları zaten Dünya bizlere veriyor- tohumu buluşturmanız yeterlidir.
Genellikle her tohum yaklaşık olarak 60 gün içerisinde ürün vermektedir. Bu yüzden de başta yeşillikler olmak üzere pek çok sebzeyi rahatlıkla ekebilirsiniz. Yeşilliklerin bakımı ve verimi daha iyi olduğu, ayrıca daha kısa sürede hasat edilme imkanı olduğu için en çok tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir.
Balkonda sebze yetiştiriciliği için özel bir eğitim falan almanıza gerek yoktur. Burada bahsedeceğimiz yazıları okuyarak, kendiniz hiç zorlamadan çok rahat bir şekilde sanki 10 yıllık çiftçi gibi sebze yetiştirebileceksiniz. Yazılarımızda bulunan su, toprak ve gübre ile ilgili püf noktalarına ayrıca önem gösterin.